Picasso wordt alleen maar populairder

Picasso wordt alleen maar populairder

Het kunstwerk die Picasso heeft gemaakt als protest. Bron: museoreinasofia

Onlangs werd een schilderij van Picasso voor 130 miljoen euro geveild. Dit is het tweede hoogste bedrag dat ooit voor een Picasso is betaald. En de populariteit van de Franse schilder staat niet op zichzelf. Verschillende kunststromingen uit zijn periode worden steeds populairder in onder andere Azië en het Midden-Oosten. 

Pepijn Gaillard is kunstenaar, kunstverzamelaar en heeft een kunst gerelateerd YouTube-kanaal met 140 duizend abonnees, maar is voornamelijk Picasso-kenner en liefhebber. Hij is niet verbaasd over de populariteit van Picasso bij veilingen. ‘Het heeft met meerdere dingen te maken. Enerzijds met de groeiende economie in bijvoorbeeld China, maar ook met het feit dat hij communist was. Daarom hangen er veel werken van Picasso in onder andere Sint-Petersburg.’ Gaillard denkt dat het niet alleen door economie of politiek komt. Ook het aanbod wordt groter. ‘De veilinghuizen Christie’s en Sotheby’s gaan al aan jouw deur bellen zovan je ouders zijn er binnenkort niet meer. Wat ga je met dat schilderij doen? Zij willen gewoon graag dat schilderij veilen. En dat vind ik persoonlijk een klein beetje ver gaan, maar dat gebeurt wel, hè.’  

Hij gelooft niet dat de waarde van Picasso alleen zo groot is vanwege de financiële prikkel. ‘Picasso was de beste. Hij is de godfather, de man.’ Voor Gaillard komt er bijna niemand echt in de buurt van de grootsheid die de kunstenaar kent: ‘Monet kan er een beetje aan tippen en Cézanne deed ook wel interessante dingen, Van Gogh was eigenlijk gewoon losgeslagen. Picasso is de allerbeste.’  

Van Gogh in Japan

Toch blijkt niet alleen Picasso het goed te doen in het buitenland. Ook onze nationale trots in dit rijtje van grote schilders, is populair in Azië. Vincent van Gogh is enorm geliefd in Japan. ‘Hij heeft natuurlijk uit Japan gezien dat ze allemaal met streepjes werken. En toen is hij dat ook gaan doen. Ondanks dat hij toen zijn tijd volledig vooruitliep, zijn die Japanners nu helemaal gek van hem.’ Zo blijkt dat het expressionisme nog altijd leeft en niet alleen in Europa. 

Over de auteur

Kevin Valk

Kevin Valk (2004) studeert aan de School voor Journalistiek. Kevin vindt journalistieke betrouwbaarheid, hoor en wederhoor en het bespreken van maatschappelijke discussies belangrijk. Een van de kernwaarden van Kevin is dat iedereen gehoord moet worden. Ook straalt hij graag in zijn radiostudio, waar hij met sfeer en goede verhalen zijn passie voor muziek deelt.