Fact-check: Kiwi’s eten stimuleert een goede nachtrust

Fact-check: Kiwi’s eten stimuleert een goede nachtrust

Foto ter illustratie - Foto: Pixabay

We kennen allemaal wel kiwi’s, een wonderfruit vanwege zijn gezonde eigenschappen en heerlijke smaak. Met hun kenmerkende bruine harige schil en heldergroen vruchtvlees zijn kiwi’s niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor het lichaam. Alleen werkt het ook voor een goede nachtrust? Viteezy vertelt: ‘Slaap lekker na het eten van een kiwi,’ Dit klopt. Een kiwi werkt wel degelijk om voor een goede nachtrust te zorgen.

 

Nederlandse kiwi-liefhebbers hebben de afgelopen weken al vaak opgemerkt dat er lege schappen in de supermarkt te vinden zijn. De oogst in Nieuw-Zeeland is namelijk gedeeltelijk mislukt. Desondanks is er hoop voor de toekomst, waarin we wellicht ook kiwi’s van de Nederlandse bodem kunnen verwachten. Goed voor het klimaat en het land. Volgens Omroep Gelderland staat Gelderland bekend als de fruitprovincie. Er groeit in de Gelderse provincie zelfs zoveel dat ze ook veel fruit exporteren naar het buitenland.

De kiwi

Kiwi heeft een indrukwekkend vitamine C-gehalte, wat essentieel is voor het versterken van ons immuunsysteem en het bevorderen van een stralende huid. Naast vitamine C biedt de kiwi een krachtige mix van antioxidanten die helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in ons lichaam, waardoor het risico op celbeschadiging wordt verminderd. Wat dit wonderfruit nog specialer maakt, is het vezelgehalte dat goed is voor een gezonde spijsvertering en het houden van een gebalanceerd cholesterolniveau.

Kiwi’s zijn niet alleen rijk aan voedingsstoffen, maar ook caloriearm, waardoor ze een ideale keuze zijn voor degenen die streven naar een gezond dieet.

Viteezy

Ook Viteezy vertelt in hun recente blog dat kiwi’s enorm gezond zijn en niet alleen voor een dieet. Viteezy is een online webshop en blog waarin ze alles delen over gezondheid. Ook kan je op de site vitaminepillen kopen die perfect bij jou passen.

Volgens Viteezy verdienen kiwi’s de aanduiding ‘superfood’ vanwege hun positieve bijdrage aan een gezond dieet en diverse gezondheidsvoordelen.  Allereerst bevatten ze een hoog gehalte aan vitamine C, wat niet alleen essentieel is voor een gezonde huid, maar ook helpt bij het beschermen van cellen tegen schade door UV-straling. Daarnaast zijn kiwi’s ook bondgenoten voor een sterk immuunsysteem. Wat betreft emotioneel welzijn kan het dagelijks eten van kiwi’s bijdragen aan een gelukkiger gevoel. Een ander opmerkelijk voordeel van kiwi’s is hun potentieel om de kwaliteit van de slaap te verbeteren. Door de aanwezige serotonine, dat wordt omgezet in melatonine, kan het eten van kiwi’s een uur voor het slapengaan leiden tot een betere en diepere nachtrust. Op de nachtrust vloeien we even door. Want klopt dit wel?

 

Slaapverwekkend voedsel

Diane Zeeman is sleeptechnican bij het Nederlands Slaap Instituut. Het Nederlands Slaap Instituut is nu de grootste landelijk werkende slaapkliniek en gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van mensen ouder dan 16 jaar met slaapapneu en slapeloosheid (insomnie). “Het is belangrijk om te weten dat wat je eet invloed kan hebben op hoe goed je slaapt. Kiwi’s zijn een soort eten dat, samen met sommige andere dingen die je eet, kan helpen bij hoe goed je slaapt. Het is belangrijk om te begrijpen dat iedereen verschillend is, dus wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander als het gaat om hoe voeding je slaap beïnvloedt. Het beste is om een gezonde levensstijl te hebben, goed te eten en op een vast tijdstip te slapen. En kiwi’s kunnen daarbij zeker helpen,” aldus Diana.

Kiwi’s voor een ultieme nachtrust

Lieke Geluk is diëtist en leefstijlcoach bij Invorm. Ze legt uit wat de kiwi zo goed maakt voor het slapen. “In kiwi’s zitten natuurlijk allerlei voedingstoffen, vitamines en antioxidanten. Eén van de stofjes in de kiwi is serotonine. Serotonine is een soort stof in de hersenen die helpt bij het regelen van dingen zoals stemming, slaap en eetlust. Mensen noemen het vaak het “gelukshormoon” omdat het bijdraagt aan een gevoel van welzijn. Door de aanwezige serotonine, dat wordt omgezet in melatonine, kan het eten van kiwi’s een uur voor het slapengaan een betere nachtrust veroorzaken,’ aldus Lieke.

Kiwi’s zijn dus zeker goed voor je. De superfood kan zeker de slaap beïnvloeden. Voor het beste effect is het belangrijk om een uur van tevoren een kiwi te eten. Zo slaap je beter en droom je fijner. Eerst nog even wachten tot er weer een overvloed te vinden is in de supermarkt.

 

Over de auteur

Julia van den Berg

Dit is Julia van den Berg, ze is twintig jaar oud en is beginnend journalist aan de Hogeschool Utrecht. Haar interesses liggen vooral bij de sportjournalistiek maar ook cultuur en politiek vindt ze leuk. Ze heeft al eerder ervaring opgedaan in de sportjournalistiek. In het seizoen 2021/2022 liep zij stage bij de Eredivisieclub Sparta Rotterdam. Hier heeft ze leren interviewen, schrijven, fotograferen en nog veel meer. Ze kan niet wachten om in de praktijk als echte journalist aan de slag te gaan. (julia.vandenberg1@student.hu.nl)