Elektrische pulsen naar de hersenen geneest depressie en parkinson

Elektrische pulsen naar de hersenen geneest depressie en parkinson

Foto: Pixabay

Tekst: Jochem van Velzen

DBS, oftewel diepe hersenstimulatie, is een high-tech ingreep voor serieuze hersenproblemen zoals Parkinson, tremoren, dystonie en obsessief-compulsieve stoornis. Ze prikken elektroden in je brein om met stroomstootjes de symptomen te temmen.

Een opvallende ervaring met DBS is die van Jan, een 55-jarige man die al jaren leed aan de ziekte van Parkinson. Voor Jan begon het leven een zware last te worden, met beven, stijfheid en een aanzienlijke afname van zijn mobiliteit. Zijn onafhankelijkheid was grotendeels verloren gegaan. Na uitvoerige evaluatie en gesprekken met zijn medische team, besloot Jan om DBS te proberen.

De procedure zelf betekende dat twee dunne elektroden in zijn hersenen werden geïmplanteerd, verbonden met een stimulator die onder de huid van zijn borstkas werd geplaatst. De resultaten waren opmerkelijk. Jan kon de controle over zijn bewegingen herwinnen, zijn tremoren werden merkbaar verminderd en zijn levenskwaliteit verbeterde aanzienlijk. Jan’s liefde voor kunst herleefde ook na de ingreep. Hij pakte zijn penselen weer op en schilderde met precisie, zonder de ongewenste trillingen die zijn kunstwerken eerder hadden verstoord. Zijn vrienden waren verbaasd over de transformatie en hoe Jan, met de hulp van DBS, zijn passies weer kon omarmen.

Deze behandeling gaf Jan niet alleen zijn fysieke onafhankelijkheid terug, maar ook zijn gevoel van eigenwaarde en de vrijheid om volledig van het leven te genieten. DBS heeft het leven van Jan en vele anderen nieuw leven ingeblazen, met verbluffende resultaten die verder reiken dan de verwijdering van symptomen – het heeft hoop en optimisme in overvloed gebracht.

Hoewel DBS niet voor iedereen geschikt is en gepaard kan gaan met risico’s en bijwerkingen, vertegenwoordigt het een lichtpuntje voor mensen met ernstige neurologische aandoeningen. Het kan levens veranderen, zoals in het geval van Jan, en hoop bieden aan degenen die anders gevangen zouden zijn in de schaduw van hun aandoeningen.

Audio: Jochem van Velzen

Over de auteur

Jochem van Velzen

Ik ben Jochem van Velzen, ben 21 jaar oud. Ik woon nog in Roosendaal. Ik ben nieuwsgierig en ontdek graag nieuwe dingen. Als ik later klaar ben met de studie wil ik graag iets doen in de radio of muziek wereld, maar voorlopig houd ik me nog even bezig met het afronden van de studie Journalistiek.