Het mysterie van het Spookverlaat

Het mysterie van het Spookverlaat

Het spookverlaat is een straat in het kleine dorp Hazerswoude. De naam heeft het niet voor niets: men zegt dat het er spookt en het hele dorp ontwijkt de plek. In deze reportage wordt er meer ingegaan op dit mysterie. Nico van der Hulst wordt aan het woord gelaten. Hij is de eerste bewoner van het Spookverlaat. Ook vertelt Anton van der Linde, een medewerker van het historisch museum in Hazerswoude, over de legende achter het Spookverlaat.

Maar hoe komen de meeste straten aan hun naam? Tegenwoordig gaat dat via de straatnamencommissie, die in elke gemeente wel te vinden is. Straatnamen worden vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op advies van de commissie. Die kiest voor elke nieuwe buurt eerst een onderwerp. Het onderwerp sluit aan bij bijvoorbeeld de geschiedenis of het karakter van de wijk. Daarna bedenkt ze straatnamen die bij dit onderwerp passen. Burgers kunnen zelf ook een voorstel voor een naam indienen. Na dit voorstel wordt iemand dan uitgenodigd om meer te vertellen over het plan tijdens een vergadering. 

 Vroeger ging dit heel anders. Basisregistratie Adressen en Gebouwen hebben een onderzoek gedaan hoe straatnamen tot stand kwamen. Sinds mensen zich vestigden op vaste locaties in huizen, werd het noodzakelijk om precies aan te geven waar ze woonden. In eerste instantie werden uitgebreide beschrijvingen gebruikt om de locatie van een huis aan te duiden. Gedurende de Middeleeuwen begonnen mensen deze beschrijvingen steeds meer te verkorten, wat uiteindelijk resulteerde in de namen die we vandaag de dag nog steeds gebruiken.

In latere tijden werden straten steeds vaker vernoemd naar personen die een bijzondere staat van dienst hadden, zoals bijvoorbeeld Koningin Emmalaan of Burgemeester Toornstralaan. In de periode rond 1900, toen hele wijken tegelijk werden gebouwd, kregen deze wijken vaak een specifiek thema, zoals de Vogelbuurt of de Zeeliedenbuurt. De oudste straten dateren uit de twaalfde eeuw; daarvoor werden straatnamen niet officieel vastgelegd. Maar sommige namen worden ook door de volksmond veranderd, zoals bij de Spookverlaat. Hieronder is de reportage daarover te luisteren. 

Over de auteur

Milou Bloemberg

Milou Bloemberg is 19 jaar en is student aan de Hoge school Utrecht en studeert daar Journalistiek. Ze richt zich vooral op het nieuws over de samenleving en vrije tijd. Ook gaat Milou vooral de diepte in en schrijft ze achtergrondverhalen.