Factcheck: De loonkloof tussen man en vrouw is gegroeid

Factcheck: De loonkloof tussen man en vrouw is gegroeid

Uit een onderzoek van Intermediar en Nyenrode Business Universiteit is gebleken dat de loonkloof tussen man en vrouw omhoog is gegaan. Het salarisverschil zou twee jaar geleden op 5% liggen. Uit de cijfers van het nieuwe onderzoek zou er dus een stijging zijn 2,4% zijn waardoor het verschil op 7,4% ligt. Hoe kan het zo erg gestegen zijn? En klopt het wel?

Voordat we gaan kijken of de loonkloof klopt is het handig om te weten wat de loonkloof is. De loonkloof is het verschil van wat de man verdiend ten opzichte van de vrouw. Dus stel de loonkloof is 10% dan zou een man een euro krijgen en een vrouw 90 cent voor precies hetzelfde werk. Op X (voorheen Twitter) laten vrouwen van zich horen: ‘hoog tijd voor verandering’.

Dat de loonkloof groter is geworden is opvallend omdat in de cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek juist een daling zit in het verschil van salaris. Vanaf 2008 is het CBS gaan onderzoeken wat het verschil is tussen de man en vrouw, daaruit blijkt dat bij het eerste onderzoek het verschil op 9% lag en in 2020 op 6%. In gesprek met Peter Hein van Mulligen, die hoofdeconoom is voor het CBS, wordt duidelijk waarom de cijfers tot 2020 lopen. ‘Wij doen niet elk jaar zo’n onderzoek, maar eens per twee jaar’. Het volgende onderzoek zou volgens de econoom eind volgend jaar moeten zijn afgerond. Hierin staan dan de gegevens tot 2022.

De manier van werken is ook verschillend van beide partijen. Zo bestaat het onderzoek van Intermediar en Nyenrode Business Universiteit uit een grote enquête. ‘Ruim 27.000 werkenden hebben in de maanden april en mei deelgenomen aan het Nationaal Salaris Onderzoek 2023. Uiteindelijk waren er van 23.550 deelnemers de antwoorden bruikbaar voor de analyses. Via wegingen is deze groep representatief voor de beroepsbevolking werkzaam in loondienst’, aldus Intermediar en Nyenrode Business Universiteit in hun samenvatting van het onderzoek.

‘Nyenrode heeft hun onderzoek gebaseerd op een steekproef, wij doen ons onderzoek doormiddel van de polis administratie’, aldus Peter Hein van Mulligen. In deze administratie staan alle gegevens van alle werkenden in ons land. ‘Omdat we beide dus onze cijfers baseren op verschillende onderzoeken is het mogelijk dat we op andere cijfers uitkomen, dat betekent niet dat het goed of fout is’, vertelt de hoofdeconoom.

Jaap van Muijen, onderzoeker van Nyenrode, legt aan de NOS uit wat de mogelijke oorzaak is van de kloof. ‘Mannen starten vaak hoger in dezelfde salarisschaal dan vrouwen’. Ook hebben vrouwen vaker een werkonderbreking wat vaak zorgt voor een kloof. Omdat vrouwen meer voor de kinderen moeten zorgen of mantelzorg moeten dragen werken ze regelmatig niet of bijna niet. hierdoor zijn er dus minder mogelijkheden voor gesprekken voor loonsverhoging. Waarom juist de laatste 2 jaar een verhoging is, is lastig vast te stellen. Van Muijen zegt tegen de NOS: ‘Ik denk dat het door de forse loonstijgingen is van de laatste tijd’. Hiermee bedoelt hij dat wanneer de loon met 10% stijgt dat de man meer profijt er van heeft dan de vrouw waardoor het gat groeit.

Conclusie
Het is lastig om te zeggen dat de loonkloof daadwerkelijk is gestegen, maar het kan zeker. Peter Hein van Mulligen zegt ook dat het zeker kan maar dat het onderzoek van Nyenrode niet exact de kloof weergeeft. Eind volgend jaar publiceert het CBS haar cijfers en dan is te zien wat klopt van het onderzoek van Nyenrode.

Over de auteur

Daan Pastoor

Ik ben Daan Pastoor, 18 jaar, en lerend journalist. Verder sport ik graag en hoop later een sportjournalist te worden. Voor vragen of leuke artikelen ben ik te bereiken via: - Daan.Pastoor@student.hu.nl - 06-81729510