Wachtlijsten bij zwemlessen voor kinderen

Wachtlijsten bij zwemlessen voor kinderen

Foto door: Kindel Media

In de coronaperiode waren ook de zwembaden tijdens de lockdown gesloten. Hierdoor hoopte het aantal kinderen dat wilde starten met zwemlessen op en werden de wachtlijsten steeds langer en langer. Nu, in 2023, zijn die wachtlijsten bij de meeste zwembaden ook mede door personeelstekort, nog steeds niet verminderd. Hebben deze wachtlijsten gevolgen voor de zwemveiligheid van kinderen?

In deze reportage komen Hanna Buchsteiner en Jary Göber aan het woord. Hanna is de ouder van haar zesjarige dochter die zo’n 11 maanden moest wachten voordat ze kon starten met haar zwemlessen. Jary is de adjunct directeur van De Thermen, de twee zwembaden in Alphen aan den Rijn. Hij kan ons alles vertellen over de lange wachtlijsten.

Het Parool kwam afgelopen week met een artikel over de lange wachtlijsten bij zwemlessen. Zij waren bij verschillende zwembaden langs geweest om te vragen naar de wachtlijst. Hier werd ontdekt dat de wachtlijsten wel verminderd waren maar dat die vermindering stagneert.

De wachtlijsten zijn namelijk veroorzaakt door twee dingen. Allereerst heeft de stilstand van de zwemlessen tijdens de coronaperiode voor grote ophopingen van leerlingen gezorgd. De wachtlijsten totdat een kind kon gaan starten liepen op omdat de doorstroom in de lessen stagneerde. Anderzijds hebben de lange wachtlijsten ook te maken met de personeelstekorten waar bijna elke branche tegen aanloopt.

Gevaren kan het wel opleveren. De reddingsbrigade maakt zich toch enigszins zorgen over kinderen die op latere leeftijd pas zwemles krijgen. Het kan namelijk zo zijn dat ze dan al de behoefte hebben om in open water te zwemmen, maar dat het niet gaat door een gebrek aan lessen. De reddingsbrigade Nederland ziet het gevaar langzaam ontstaan: ‘Zwemlessen zijn van groot belang voor de veiligheid in open water’, zo vertelt Ernst Brokmeier.

Over de auteur

Anne van Veen

Anne van Veen (2004) is een enthousiaste journaliste en momenteel student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze is geïnteresseerd in kinderjournalistiek en wil kinderen dan ook graag een podium geven. Met haar passie voor muziek en cultuur, focust ze zich vooral op maatschappelijke thema's.