Natuurbranden in Nederland toegenomen

Natuurbranden in Nederland toegenomen

In Texas woedt er momenteel de grootste bosbrand die de staat ooit heeft gekend en is de brand moeilijk te beheersen. Afgelopen weekend is er een overzicht verschenen, gemaakt door natuurbrand experts, met daarin de informatie dat er jaarlijks in Nederland ook veel natuurbranden zijn.

Hoe gevoelig een gebied is voor het ontstaan van een natuurbrand, zegt nog niets over de impact van een brand. Deze impact wordt beïnvloed door drie verschillende factoren, volgens de Klimaateffectatlas: allereerst hangt het af van de verspreiding ervan. Een brand wordt langer en intenser als hij meer oppervlak in beslag neemt. Dit hangt af van het type natuur, de omvang van het gebied en hoe hard de wind waait. Door gebruik te maken van brandverspreiding modellen kan men voorspellen hoe een brand zich ongecontroleerd zal verspreiden. 

Ook wordt de impact van de brand vergroot als mensen, kwetsbare objecten en gevaarlijke stoffen in de buurt zijn. Dit omvat ook vitale en kwetsbare instellingen zoals energievoorzieningen, infrastructuur en ziekenhuizen. Als een van deze functies uitvalt, heeft dat weer gevolgen voor de rest van de bevolking. 

Als derde beïnvloedt de snelheid waarmee het vuur wordt geblust, de impact van de natuurbrand. De tijd waarin de brand ontdekt wordt speelt mee, maar ook de toegankelijkheid van de locatie. De brandweer heeft soms moeite om in een dicht bos zonder goede paden snel bij het vuur te zijn. Ook is er soms, vooral in de zomer, te weinig bluswater. Dit heeft uiteraard ook invloed op de natuurbrand, want zo kan hij makkelijker verspreiden. 

Om een inschatting te maken van de kosten van een natuurbrand, moet er informatie worden verzameld over deze drie factoren.

Hieronder is de reportage over natuurbranden te beluisteren! Hierin spreekt Arnout-Jan Rossenaar, een ecoloog staatsbosbeheer Noord-Holland. Ook Herman Wesseling en Sterre van de Zuidwind komen aan het woord. 

Over de auteur

Milou Bloemberg

Milou Bloemberg is 19 jaar en is student aan de Hoge school Utrecht en studeert daar Journalistiek. Ze richt zich vooral op het nieuws over de samenleving en vrije tijd. Ook gaat Milou vooral de diepte in en schrijft ze achtergrondverhalen.