Tattoeages steeds populairder onder jongeren

Tattoeages steeds populairder onder jongeren

Maker: Aleksey Gulyaev | Bronvermelding: 123RF

Nederland- In de wereld van vandaag is zelfexpressie een krachtige drijfveer geworden voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar, en tatoeages zijn een steeds populairdere vorm van kunstzinnige uiting. Recente statistieken tonen aan dat maar liefst een derde van deze leeftijdsgroep nu trots een tatoeage draagt, en deze trend lijkt alleen maar te groeien.

Echter, te midden van de opwinding over deze vorm van lichaamsversiering, waarschuwt gerenommeerd tattoo-artist Chris Niessink voor de mogelijke gevolgen van impulsieve keuzes. Niessink, met jarenlange ervaring in de tattoo-industrie, maakt zich zorgen over het gebrek aan voorlichting en begeleiding voor jongeren die overwegen een tatoeage te laten zetten.

“De beslissing om een tatoeage te nemen moet doordacht zijn,” benadrukt Niessink. “Veel jongeren nemen impulsieve beslissingen zonder volledig te begrijpen wat de langdurige impact kan zijn. Het is een kunstvorm, maar het is ook permanent.”

Niessink pleit voor betere begeleiding en advies voor jongeren die overwegen een tatoeage te laten zetten. Hij benadrukt het belang van een goed doordacht ontwerp en het begrijpen van de mogelijke gevolgen voor carrièremogelijkheden en persoonlijke levenskeuzes.

“Er moet meer nadruk worden gelegd op educatie rondom tatoeages,” zegt Niessink. “Jongeren moeten weten waar ze aan beginnen en hoe het hun leven op de lange termijn kan beïnvloeden. Het is niet alleen een kunstwerk op je huid; het is een beslissing die je met je meedraagt.”

Hoewel de populariteit van tatoeages ongetwijfeld zal blijven groeien, roept Niessink op tot een meer verantwoorde benadering. Hij hoopt dat met de juiste begeleiding jongeren in staat zullen zijn om weloverwogen keuzes te maken en te genieten van de kunst van tatoeages zonder onvoorziene consequenties.

In de podcast ‘kunstkwebbels’ is Chris Niessink hier nog verder op ingegaan: 

Over de auteur

Mielad Amini

Mijn naam is Mielad Amini. Ik ben geboren in 2003 en woon in Eindhoven. Je kan me elk moment wakker maken voor pizza of een aflevering van Friends of one piece. In 2020 heb ik mijn havodiploma behaald aan de middelbare school: Stedelijk College. Als je me vroeger zou vragen: 'wat wil je later worden?' Zou mijn antwoord politieman geweest zijn. Dit veranderde toen ik in groep 8 meedeed met een TV-programma, de Beste Vrienden Quiz. Door deze ervaring droomde ik ervan om zoiets nog een keer mee te kunnen maken, maar dan als presentator. Hierdoor studeer ik journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en heb ik als doel later mezelf terug te zien op het jeugdjournaal. Om dit doel te bereiken breng ik verhalen uit. Deze verhalen zijn uit IJsselstein en Nieuwegein. Voordat ik een nieuwsbericht of reportage uitbreng doe ik veel onderzoek, zodat ik iedereen met ECHT nieuws kan verassen!