‘Door Titanic wilde ik onderwaterarcheoloog worden’

‘Door Titanic wilde ik onderwaterarcheoloog worden’

Foto: Miriam Kruijssen

Voor de podcast Baanbrekers spreken wij mensen over hun bijzondere, unieke baan. In de podcast van donderdag 9 november, hebben wij verschillende interessante gasten in de studio. Zo onder andere ook onderwaterarcheoloog, Miriam Kruijssen.  

Zij verteld in de podcast onder andere over haar werk als onderwaterarcheoloog en wat haar geïnspireerd heeft om het archeologie werkveld in te gaan. Onderwaterarcheologen spelen een essentiële rol in het ontdekken van de geschiedenis die zich onder het wateroppervlak bevindt. Het werk van een onderwaterarcheoloog begint vaak met uitgebreid vooronderzoek.  Voordat ze de diepte induiken, bestuderen ze historische documenten, kaarten, wrakken om mogelijke vindplaatsen te identificeren.

Het doel is om verzonken steden, scheepswrakken of andere archeologische schatten op te sporen en te onderzoeken. ‘Ik richt me vooral op wrakken vooral op al het andere wat onder water ligt, dus verdronken steden, prehistorische landschap eigenlijk wat er naast wrakken op de bodem ligt’, vertelt Kruijssen.

Eenmaal onder water gebruiken onderwaterarcheologen geavanceerde technologieën, zoals sonar en magnetometers, om structuren op de zeebodem in kaart te brengen. Voorwerpen die opgedoken worden kunnen variëren van verdronken steden tot scheepskanonnen, elk met eigen verhaal en geschiedenis. Deze voorwerpen worden ook wel artefacten genoemd.

Een belangrijk aspect van het werk van onderwaterarcheologen, wat niet vergeten mag worden, is de zorgvuldige conservering van de ontdekkingen. Er moet ten alle tijden rekening worden gehouden met factoren zoals zoutgehalte, druk en temperatuur om ervoor te zorgen dat de voorwerpen niet verder degraderen. Dit proces vergt nauwgezetheid en geduld, omdat sommige artefacten eeuwenlang onder water hebben gelegen. Het werk van onderwaterarcheologen gaat verder dan de opgraving zelf. Ze analyseren en interpreteren de bevindingen om delen van de geschiedenis te reconstrueren. Dit werk vereist samenwerking met experts uit verschillende werkvelden, denk aan geologen en biologen. ‘Iedereen binnen het team heeft wel zijn eigen onderzoeken. In mijn team zijn ook een aantal archeologen die zich grotendeels op wrakken in Nederland richten en ook zijn er een aantal die zich in het buitenland richten’, aldus Kruijssen.

In een wereld waar het grootste deel van de geschiedenis zich op het land lijkt af te spelen, brengen onderwaterarcheologen de verborgen verholen boven water.

Beluister hieronder het volledige gesprek met Kruijssen over haar baan als onderwaterarcheoloog.

Over de auteur

Parwin Ziyadkhanli

Parwin Ziyadkhanli (2004), journalist.