Olijfolie; vloeibaar goud over de hele wereld

Olijfolie; vloeibaar goud over de hele wereld

Spanje is ‘s werelds grootste producent van olijfolie en staat momenteel voor een ernstige uitdaging in de olijfolie-industrie. De olijfoogsten zijn dit jaar dramatisch mislukt, met als gevolg de stijgende prijzen en zelfs diefstallen van olijfolie. Hoe zit het met het productiebeleid van de olijfolie in de rest van Europa en wat betekent dit voor liefhebbers van dit heerlijke product in de rest van de wereld?

In Nederland kennen we olijfolie als iets waar mee gekookt kan worden, waar we ons brood in kunnen dippen en als een product dat voornamelijk in de Mediterrane keuken gebruikt wordt. Europa is de grootste exporteur van dit vloeibare goud, maar ook de grootste consument. Italië en Spanje zijn de grootste liefhebbers, met een jaarlijks verbruik van ongeveer 500 000 ton elk. De Europese Unie is verantwoordelijk voor ongeveer 65% van de mondiale export van olijfolie, waarbij de belangrijkste bestemmingen de Verenigde Staten, Brazilië en Japan zijn. Binnen de EU zijn er ongeveer 2,5 miljoen olijventelers, en olijfolieproductie is een belangrijke bron van werkgelegenheid en economische bedrijvigheid in veel van deze productiegebieden.

In de Europese Unie zijn er strikte regelgeving en wetten met betrekking tot olijfolieproductie en export. Ook zijn ze lid van de internationale olijfraad en werken ze samen met de International Olive Council (IOC) en andere belangrijke wereldwijde producenten en exporteurs van olijfolie. Ongeveer 72% van de totale wereldwijde olijvenproductie komt uit de Europese Unie.

Er zitten dus een hoop controles op de productie en export van olijfolie, omdat er in de Europese Unie maar liefst 2,5 miljoen olijventelers zijn. In veel van deze olijfolieproductie gebieden vormt de productie van olijfolie de voornaamste bron van werkgelegenheid en economische activiteit. Een duidelijke regelgeving is dus van essentieel belang, om een oneerlijke verdeling te voorkomen.

Echter is in Spanje het productieproces uit de hand gelopen. Dit land is ‘s werelds grootste producent van olijfolie. Olijfoogsten kunnen variëren van jaar tot jaar en dit jaar waren er problemen in verband met droogte, wat invloed had op de olijfproductie. Hierdoor zijn de prijzen van olijfolie gestegen. Hierdoor liggen flessen in meerdere Spaanse supermarkt schappen achter slot en grendel. Zij hebben te maken met olijfolie diefstallen. In september pleegden dieven een inbraak bij de Spaanse olijfolieproducent Terraverne, waarbij ze 6.000 liter olijfolie stalen. Enkele dagen later werd een ander bedrijf getroffen door een vergelijkbaar incident, waarbij maar liefst 50.000 liter olijfolie verdween. Deze diefstallen zijn gerapporteerd in de media. Gregor Christiaans, olijfolie expert en eigenaar van Olijfbedrijf is deze week te gast om meer te vertellen over de situatie in dit land.

Over de auteur

Danique Mater

Hey lezers! Mijn naam is Danique Mater, 20 jaar oud en kom uit Zoetermeer. Momenteel typ ik mijn eerste kilometers op het toetsenbord en draai ik mijn eerste items met professionele apparatuur. Benieuwd naar mijn journalistieke avontuur? Check it out!