Aandacht voor gerechtigheid vermoorde journalisten

Aandacht voor gerechtigheid vermoorde journalisten

Tussen 2006 en 2023 zijn er volgens UNESCO wereldwijd 1600 journalisten vermoord, waarvan 9 op de 10 ongestraft zijn gebleven. Het is de tragische realiteit voor journalisten over de hele wereld. Om aandacht te vragen voor dit probleem is het 2 november de International Dag tegen Straffeloosheid van Misdaden tegen Journalisten.

Dat er aandacht nodig is voor dit probleem, werd afgelopen jaar nog pijnlijk duidelijk, toen de Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh door het Israëlische leger werd doodgeschoten. Ze werkte voor het grote Arabische platform Al Jazeera en deed op het moment van haar dood verslag van een inval van het Israëlische leger een Palestijns vluchtelingenkamp. Hoewel op haar helm en kogelwerend vest in grote letters ‘PRESS’ stond, raakten de scherpschutters haar precies tussen haar vest en helm. Ondanks het feit dat onafhankelijk onderzoek door de VN en mensenrechtenorganisaties heeft uitgewezen dat Israël verantwoordelijk is voor de dood van Abu Akleh, is er een jaar na dato nog steeds niemand vervolgd.

Zoals de zaak van Shireen Abu Akleh zijn er meer. Veel meer. En volgens UNESCO is dat een bedreiging voor journalisten en uiteindelijk de maatschappij. Straffeloosheid zorgt voor meer geweld en meer doden. Wanneer journalisten niet meer veilig hun werk kunnen doen, zal dit de persvrijheid zwaar onderdrukken. Het is de taak van journalisten om onrecht aan het licht te brengen, maar door het gebrek aan vervolging wanneer zij worden aangevallen en gedood, wordt dit in sommige situaties onmogelijk. Zaken als corruptie, schending van mensenrechten en criminaliteit blijven hierdoor in de doofpot, aldus UNESCO.

In 2013 heeft de VN daarom de Dag tegen de Straffeloosheid van Misdaden tegen Journalisten uitgeroepen. De datum is gekozen ter herdenking aan de dood van 2 Franse journalisten, die op 2 november 2013 werden doodgeschoten in Mali. Dit jaar zal de dag worden herdacht in Washington D.C., op het hoofdkwartier van de Organization of American States. Daar zullen gesprekken gehouden worden om te kijken welke stappen er in de toekomst gezet moeten worden om deze kwestie aan te pakken.

In de talkshow van 2 november is Fréderike Geerdink te gast om over deze dag in gesprek te gaan. Zij heeft als freelance journalist in onder andere Turkije en Koerdistan gewerkt, waar haar persvrijheid meermaals zwaar geschonden werd. Ook maakt ze deel uit van het beleidsteam Persvrijheid van de NVJ.

Over de auteur

Jesse Wagenvoord

Ik ben Jesse Wagenvoord (2005) en ik ben heel gemotiveerd om een goede journalist te worden. Geboren en getogen in Lopik groeide ik op als een nieuwsgierig en creatief meisje. Na mijn schooltijd op het Schoonhovens College heb ik getwijfeld over Psychologie maar uiteindelijk gekozen voor de School van Journalistiek in Utrecht. Toch lijkt het me wel leuk om dit vakgebied te verwerken in mijn journalistieke carrière. Ik wil graag bijzondere verhalen maken en erachter komen waarom bepaalde mensen bepaalde keuzes maken.