Baanbrekers: Het Opbouwen van een Carrière als LEGO Kunstenaar

Baanbrekers: Het Opbouwen van een Carrière als LEGO Kunstenaar

foto: pixabay - markusspiske

In de creatieve wereld vinden kunstenaars vaak hun weg naar expressie via verschillende media. Toch, één kunstenaar onderscheidt zich op een unieke manier: Dirk Denoyelle, een Belgische kunstenaar, die zijn creativiteit vormgeeft met LEGO-blokjes. Met zijn bedrijf Amazings heeft hij een naam opgebouwd als LEGO-kunstenaar. Ook is hij in 2009 gecertificeerd als LEGO-professional, een titel toegekend door LEGO in Denemarken.

Deyonelle zijn fascinatie voor LEGO werd opnieuw ontstoken in 1999, dat leidde tot het maken van LEGO-portretten en -sculpturen. ‘’Mijn start als LEGO-kunstenaar is eigenlijk een grappig verhaal. Ik parodieerde een zanger-beeldhouwer in een show van mij, en ik was het zat hem alleen te laten zingen. Dus begon ik LEGO-portretten te maken als hobby’’, vertelt Denoyelle. In zijn sketch liet hij de parodie van een zanger zes LEGO-portretten onthullen. Hier kreeg hij veel enthousiaste reacties op, wat hem aanzette om hier meer mee te gaan doen. Zijn werk is niet onopgemerkt gebleven. Één van deze voorbeelden is zijn grote portret van Ed Sheeran, hetgeen werd in 2017 tentoongesteld bij RLT Late Night.

Denoyelle bouwde zijn LEGO-reis verder door zijn status “Gecertificeerd LEGO Professional” van LEGO in Denemarken in 2009 te verkrijgen. Dit is een erkenning voor uitzonderlijke vaardigheden en toewijding aan het gebruik van LEGO als kunstvorm. Het proces om deze status te bereiken was voor hem een simpele,r in vergelijking met andere gecertificeerde professionals als Erik Varszegi, zoals beschreven in het artikel van Quartz. Denoyelle begon zo’n 15 jaar geleden met bouwen naar de titel Gecertificeerd LEGO Professional. ‘’In principe was dat toen erg makkelijker en nu is het veel lastiger geworden. Het komt er denk ik op neer dat je voorgedragen moet worden door een land en dan moet je ook nog naar Billund in Denemarken om gescreend te worden’’, vertelt Denoyelle. Ook moeten deze personen tegenwoordig opdrachten uitvoeren, zoals een ronde bal maken van LEGO blokjes.

Denoyelle heeft met zijn expertise het internationale bedrijf Amazings opgezet. Het bedrijf is niet alleen bekend om zijn LEGO-kunstwerken, maar organiseert ook LEGO-georiënteerde evenementen. Amazings heeft dankzij Denoyelle een groot internationaal bereik met LEGO-kunstwerken over de hele wereld.

In onze podcast ‘Baanbrekers’ spraken wij met Denoyelle over hoe hij zijn carrière als LEGO-kunstenaar heeft opgezet. Ook vertelt hij meer over het opzetten van zijn LEGO bedrijf, het moeilijkste LEGO kunstwerk die hij ooit heeft gemaakt en zijn ervaring met Ed Sheeran bij RTL Late Night. Het fragment met Denoyelle is hieronder te beluisteren.

Over de auteur

Marnix Bootsma

Marnix Bootsma is een van nature nieuwsgierige journalist bij de SVJ en SVJ ONAIR. Marnix is creatief, sportief en fanatiek in alles wat hij doet. Thema's als kunst & cultuur vindt hij het meest interessant.