De Russische verkiezingen beginnen 15 maart: ‘Wie zal deze verkiezingen winnen, Poetin of Poetin?’

De Russische verkiezingen beginnen 15 maart: ‘Wie zal deze verkiezingen winnen, Poetin of Poetin?’

Russische verkiezingen; historisch gezien vaak een onderwerp van discussie geweest – en nog steeds – vanwege oneerlijkheid en gebrek aan echte concurrentie. Tegengeluid is vrijwel onverstaanbaar. Toch blijven de verkiezingen bestaan en gaan veel Russen 15, 16 en 17 maart naar het stembureau. 

‘We hebben in de vriendengroep een grapje waarin we zeggen: wie zal er deze verkiezingen winnen, Poetin of Poetin?’ vertelt Luka, een Russische studente die sinds 2021 in Nederland woont. Zij beschrijft haar gevoelens richting haar moederland: ‘Het is verdrietige acceptatie, wat ik voel. Ik ben niet bang dat het gaat gebeuren, ik weet dat het gaat gebeuren. Het is een diep treurig gegeven, maar Poetin zal weer verkozen worden’ zegt ze terwijl ze twee haakjes met haar handen maakt bij die laatste woorden. Ze gaat verder: ‘Ik ben bang voor de toekomst van het land.’

Navalnaja, de vrouw van de overleden Navalny, roept op social media op tot protest. Ze vraagt mensen om op iemand anders te stemmen dan Poetin, of het stembiljet te verpesten door er met grote letters ‘Navalny’ op te schrijven. Ook gaat zondag “Noon against Putin” plaatsvinden, waarbij mensen door middel van vreedzaam protest hun onvrede over Poetin zullen uiten.

Het stemmen bij de verkiezingen gaat niet zonder slag of stoot. Luka vertelt over de beweegredenen van Russen om te stemmen bij de verkiezingen; ‘Er zullen altijd mensen zijn die gepassioneerd voor Poetin stemmen, maar ik denk dat de meerderheid het koud laat. Zij zijn niet bezig met politiek, maar met overleven en brood op de plank te krijgen. Ze willen zorgen voor hun familie. Veel mensen hebben overigens het gevoel dat het toch niet uit maakt wat ze doen. Als er dan van ze wordt gevraagd op Poetin te stemmen, doen ze dat. Je moet niet vergeten dat er bedrijven zijn in Rusland die hun personeel naar de stembus sturen. Als je niet meedoet kun je maar net die persoon zijn die ze wegens bezuinigingen moeten laten gaan.’

Bekijk hier de reportage met Hans van Koningsbrugge, docent geschiedenis en politiek van Poetin, en Leon Willems, persvrijheid-expert.

Om veiligheidsredenen is de naam Luka niet haar echte naam, de identiteit is bekend bij de redactie. 

Over de auteur

Nynke Visser

Nynke Visser (20) is studente journalistiek aan de HU en komt uit Groningen. Ze houdt zich bezig met verslag leggen van maatschappelijke, politiek-bestuurlijke, economische en culturele onderwerpen.