Nederlandse dichters geven woorden aan stille slachtoffers Gaza

Nederlandse dichters geven woorden aan stille slachtoffers Gaza

Creatief schrijver Christopher Blok draagt een gedicht voor. Foto: https://www.instagram.com/christopher_blok/

Het Israëlisch/Palestijns conflict houdt de wereld in zijn greep en heeft ook diverse creatief schrijvers geraakt. In onder andere de vorm van dichtkunst en spoken word uiten verschillende Nederlandse schrijvers hun gevoel over het conflict.

Het is juist in dit soort tijden dat dichters velen weten te raken met hun woorden. Het stuk dat Ramsey Nasr voordroeg in het praatprogramma Khalid & Sophie, getiteld ‘Kennen we de naam van elk Palestijns slachtoffer?’, bereikte een enorm publiek. Als zoon van een Palestijnse vader, vraagt Nasr aandacht voor de vaak anonieme Palestijnse slachtoffers. Ook de kleine maar krachtige gedichten van spokenwordartiest Derek Otte op Instagram worden door velen omarmd.

Spoken word is een vorm van poëzie waarbij de gesproken woorden centraal staan als artistieke expressie. Het poëtische materiaal is vaak diepgaand persoonlijk en emotioneel van aard. Spoken word-artiesten maken gebruik van ritme, stemverheffingen en woordspelingen om hun boodschap krachtiger over te brengen. De kunstvorm wordt vaak gebuikt om persoonlijke verhalen te delen of maatschappelijke kwesties aan te kaarten.

Christopher Blok, creatief schrijver uit Rotterdam, is ook geraakt door de gebeurtenissen in Gaza. Blok is onder andere bekend van PunchOutBattles, waar hij participeerde in 12 battles op YouTube met bij elkaar een totaal van meer dan 1,5 miljoen views. Doormiddel van spoken word waarin hij gebruikt maakt van technische hoogstandjes, rijmschema’s, woordspelingen en andere taalvaardigheden is zijn doel om ‘zaadjes der bewustzijn te planten’. ‘’Soms schrijf ik een tekst op een beat maar blijkt de tekst veel beter te passen bij een gedicht of spoken word. Het komt ook voor dat ik een tekst schrijf die in eerste instantie bedoeld is als gedicht, maar die uiteindelijk veel beter klinkt op een beat’’, zegt Blok over zijn schrijfproces. Speciaal voor de Kunstkwebbels podcast droeg Blok voor het eerst een spoken word voor over het conflict in en rond Gaza.

Luister hieronder naar de voorgedragen spoken word van Christopher Blok:

Over de auteur

Joep Tuijn

Joep Tuijn (2001) is vanaf kleins af aan creatief bezig met het creëren van content. Naarmate van tijd heeft hij met het maken van video’s, artikelen en afbeeldingen veel ervaring opgedaan. In zijn tijd bij NH Nieuws leerde hij kennis maken met het journalistieke vak. Joep schrijft het liefst over sport, kunst en cultuur. Op de Hogeschool Utrecht volgt hij momenteel de opleiding journalistiek om dit te realiseren.