Explainer: Kobalt zorgt voor chaos in Congo, maar waarom wil iedereen het hebben?

Explainer: Kobalt zorgt voor chaos in Congo, maar waarom wil iedereen het hebben?

Foto: aboodi vesakaran - Pexels

De Democratische Republiek Congo (DRC) is een van de grootste landen in Afrika, maar ook één van de armste landen ter wereld én dat terwijl het land heel rijk is aan grondstoffen. Denk hierbij aan onder andere goud, koper, kobalt en diamant. Daarnaast wordt er in het oosten van het land ook al jaren oorlog gevoerd tussen het regeringsleger en rebellengroeperingen.

Grondstoffen
De bodem van Congo zit vol met waardevolle mineralen zoals koper, kobalt, zink, goud, uranium, wolframiet, beril, bauxiet en diamant. De zuidelijke provincie Katanga bevat 34 procent van al het kobalt in de wereld. Daarnaast zit er ook nog 10% van al het koper ter wereld in de grond.

De mijnbouwproducten is 90% van de totale export van het land. Dat het land in armoede leeft, ondanks de schatten aan grondstoffen, is volgens de Belgische Congo expert Hans Hoebeke te verklaren omdat het land deze producten heel goedkoop exporteert. “De ruwe grondstoffen worden goedkoop geëxporteerd naar andere landen. Pas in de latere productiefases wordt het duurder.”

Mensenrechtenschending
Uit het rapport van ‘Powering Change of Business as Usual’ van Amnesty International blijkt dat Tijdens de winning van kobalt sprake is geweest van gedwongen uitzettingen van gemeenschappen en mensenrechtenschending zoals mishandelingen, seksueel geweld en brandstichting.

De groeiende vraag naar kobalt betekende ook dat er meer mijnen werden geopend en heropend. In de stad Kolwezi werd daarom in 2015 een grote koper- en kobaltmijnen heropend. Sinds de mijnbouwactiviteiten in de stad weer waren begonnen kregen honderden bewoners te horen dat ze moesten weggestuurd, waren ze niet al weggestuurd. Ze kregen hiervoor compensatie maar uit het onderzoek van Amnesty International, waar ze hebben gesproken met gedupeerde van deze uitzettingen, blijkt dat deze bedragen te laag zijn om een soortgelijke woning hiervoor terug te kopen.

Oorlogen
In Congo is al tientallen jaren in het oosten een oorlog aan de gang tussen het regeringsleger en rebellengroepering M23. Vele inwoners uit Congo ontvluchten hun huis en vele ook het gehele land. M23 is een bewapende rebellengroep die al ruim tien jaar de stad Goma bezet. Ze vechten tegen het regeringsleger in gebieden met veel grondstoffen in het noorden en westen van de stad. De VN zegt dat deze groep gesteund wordt door Rwanda, wat naast Congo ligt. Dit zou vermoedelijk komen omdat de relatie tussen Congo en Uganda is verbeterd en Rwanda zich hierdoor mogelijk geïsoleerd voelt. Deze oorlog heeft ook te maken met de economische situatie van het land en zorgt er ook bepaalt niet voor dat het land zich verder kan ontwikkelen en meer geld kan verdienen met de grondstoffen, waaronder kobalt.

In de onderstaande explainer leggen we uit waarom kobalt zo belangrijk is én of we het ook kunnen vervangen.

Over de auteur

Maryse van den Ham

Maryse van den Ham is in 2003 geboren in Utrecht en woont sinds 2014 in Leersum. Als kind vond ze het al leuk om teksten voor anderen te schrijven. Het liefst schrijft ze fictie verhalen, maar sinds Maryse de mbo-opleiding Media en Communicatie is gaan doen, vindt ze het ook leuk om informatieve teksten te schrijven. Een opdracht voor NU.nl heeft haar gemotiveerd om journalistiek te gaan studeren op de Hogeschool in Utrecht. Maryse probeert zich zoveel mogelijk te verdiepen in onderwerpen, wil mensen informeren met haar teksten en meningen bij andere opwekken.