Marokkaanse hypnoseberovingen: “Er is iets anders aan de hand”

Marokkaanse hypnoseberovingen: “Er is iets anders aan de hand”

Temidden van de sfeer van de Marokkaanse markten en de klanken van de straatmuzikanten, doemen er geruchten over hypnoseberovingen. “Er is een vorm van maar ik betwijfel ten zeerste of hypnose hierbij een rol speelt”, vertelt Samira Jadir, NOS-correpondent in Marokko.

Hypnose is een staat van gerichte aandacht en diepe ontspanning, waarbij de geest ontvankelijk wordt voor suggesties. In deze toestand bereikt de persoon een verhoogde staat van concentratie, waardoor ze vatbaar zijn voor suggesties en veranderingen in denken, voelen en gedrag. Het wordt vaak gebruikt voor therapeutische doeleinden, zoals het behandelen van angst, gewoonten of trauma’s, maar ook voor entertainment.

Er gaan verhalen rond dat mensen op straat in Marokko worden gehypnotiseerd, waarna ze van hun bezittingen worden beroofd. Dit fenomeen staat bekend als de Samawi-oplichting. Echter, volgens Samira wordt er geen hypnose toegepast, maar zwarte magie. “Zwarte magie wordt hier gezien als een vorm van oplichting, vooral onder de armen in Marokko, die er wanhopig in geloven omdat ze geen andere uitweg zien om hun situatie te verbeteren. Het biedt hun een sprankje hoop om hun problemen aan te pakken.”

De praktijk van zwarte magie lijkt vooral te worden beoefend door de oudere generaties, terwijl jongeren er sceptisch tegenover staan. “De autoriteiten treden op tegen mensen die zich bezighouden met zwarte magie, omdat deze praktijken niet langer in lijn zijn met de huidige normen van Marokko. Ze zijn in strijd met de islamitische voorschriften en de regels van het geloof,” legt de correpondent uit. Naast dat de Samawi-oplichtingen een urban legend zouden zijn volgens Samira, vertelt ze dat het fenomeen momenteel niet op grote schaal lijkt voor te komen in Marokko.

Maar zouden mensen tegen hun wil in gehypnotiseerd kunnen worden? En is er onderzoek gedaan naar hypnose is Marokko? Luister via het onderstaande fragment hier meer over:

Over de auteur