Fact-check: Meisjes krijgen evenveel kans om in aanraking te komen met techniek, vergeleken met jongens. 

Fact-check: Meisjes krijgen evenveel kans om in aanraking te komen met techniek, vergeleken met jongens. 

Op donderdag 11 april werd in de uitzending van Goedemorgen Nederland het onderwerp vrouwen in de techniek besproken. Hierin wordt geclaimd dat meiden veel minder de kans krijgen om in aanraking te komen met techniek vergeleken met jongens en er hierdoor weinig vrouwen in de techniekwereld zitten. Maar uit onderzoek blijkt dit niet te kloppen.

Claim 

In de uitzending werd aandacht besteed aan het belang van Girls day. Op deze dag ontmoeten jonge meiden, vrouwen in de tech. Marieke Blankendaal wordt aan het woord gelaten. Zij is een van de oprichters van VHTO. Dit landelijk expertisebureau voert activiteiten uit om de participatie van meisjes en vrouwen in de bètawetenschap, techniek en ICT in Nederland te vergroten. In dit interview zegt Marieke Blankendaal dat meiden veel minder de kans krijgen om in aanraking te komen met techniek. Volgens haar is het niet dat ze geen interesse hebben, maar dat ze gewoon minder de kans krijgen om deze interesse te ontwikkelen. En als gevolg hiervan zitten weinig vrouwen in de tech branche. Ik vond het een vage uitspraak. Want wat bedoelt er met het begrip “kansen”? Daar wordt verder niet op ingegaan in de uitzending. En uit mijn eigen ervaring op mijn middelbare school werd evenveel techniek lessen aangeboden voor jongens als meisjes. Ik vind het daarom waard om dit te onderzoeken. 

Vrouwen in de tech

Allereerst: hoeveel vrouwen zitten er precies in deze wereld? Uit onderzoek van het CBS blijkt dat vier keer zoveel mannen als vrouwen jonge technici zijn. In 2022 hadden 609 duizend jongeren van 15 tot 35 jaar een afgeronde technische opleiding. Onder deze jonge technici waren bijna vier keer zoveel mannen (484 duizend) als vrouwen (125 duizend). Van de werkende vrouwelijke technici werkte 43 procent in 2022 in een technisch beroep tegenover 65 procent van de werkende mannen. 

 Genoeg aanbod

Volgens Techniek Nederland klopt het niet dat er mindere kansen voor vrouwen zijn om in aanraking te komen met techniek. ´Wij zien dat mannen en vrouwen dezelfde kansen krijgen tot dit vak. Op bijna alle middelbare scholen komen zowel jongens als meisjes evenveel in aanraking met techniek, door bijvoorbeeld natuurkundelessen. Hierbij wordt echt geen onderscheid gemaakt tussen de genders.` Ook worden volgens Techniek Nederland regelmatig workshops en voorlichtingen over dit onderwerp verzorgd door het hele land. De laatste jaren wordt er juist steeds meer gefocust op meisjes. 

Daarnaast zetten cijfers kracht bij dit verhaal. Volgens Scienceguide is er iets opvallends aan de man-vrouwverhouding die kiest voor een technische kant, wanneer tieners hun vakken moeten kiezen op de middelbare school. Op het havo verkozen in 2023 beide geslachten even vaak een natuurkundig profiel (36 procent). Op het vwo liggen deze cijfers overigens ook nagenoeg gelijk: 59 procent van de mannen en 58 procent van de vrouwen koos zo’n profiel. Hieruit blijkt dat vrouwen toch wel de kans krijgen om in aanraking te komen met techniek. Ze kunnen zich zelfs hierin ontwikkelen, anders waren niet zoveel meiden doorgegaan met een natuurkundig profiel. 

Andere redenen

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er andere redenen zijn voor het gebrek aan vrouwen in de technieksector. Onderzoek van Microsoft heeft uitgewezen dat een belangrijke reden voor dit gebrek is dat vrouwen geen rolmodellen hebben. Zij denken dat de technische branche alleen voor mannen is. Dit komt doordat leraren op een technische opleiding vaak man zijn en er bijna alleen mannen aanwezig zijn op open dagen voor technische studies en banen. Hierdoor kiezen vrouwen minder vaak voor deze sector. 

Connetix, een bedrijf dat mensen rekruteert in de technische sector, ziet nog een reden. Zij zien dat sommige vrouwen zich ongemakkelijk voelen in een omgeving waar ze in de minderheid zijn. Zeker waar de culturele normen en verwachtingen vaak op mannen gericht zijn. Andere vrouwen ervaren seksisme op de werkvloer, wat hen afschrikt om in de techniekbranche te werken. Dus dat er weinig vrouwen in de techniek zijn, ligt niet aan het gebrek aan kansen voor die groep om in aanraking te komen met de sector. Echter komt dit door weinig vrouwelijke rolmodellen en de overheersende mannencultuur.  

Conclusie

Dus dat meiden minder de kans krijgen om in aanraking te komen met techniek en er hierdoor weinig vrouwen in deze sector zitten, is niet waar. Er is genoeg aanbod vanuit scholen en andere instanties. Ook zijn er juist andere redenen voor weinig vrouwen in deze sector, zoals het gebrek aan vrouwelijke rolmodellen en de overheersende mannencultuur. 

Over de auteur

Milou Bloemberg

Milou Bloemberg is 19 jaar en is student aan de Hoge school Utrecht en studeert daar Journalistiek. Ze richt zich vooral op het nieuws over de samenleving en vrije tijd. Ook gaat Milou vooral de diepte in en schrijft ze achtergrondverhalen.