Voorstellen na Zorgdebat 2023: financiering ouderenzorg en betaald mantelzorgverlof

Voorstellen na Zorgdebat 2023: financiering ouderenzorg en betaald mantelzorgverlof

Het Grote Zorgdebat 2023 vanuit het Beatrix Theater Utrecht

UTRECHT – Na het Grote Zorgdebat afgelopen maandag zijn er twee opvallende initiatiefwetsvoorstellen naar voren gekomen. De PVV en BBB kondigden aan volgende week een wetsvoorstel in te dienen om ouderenzorg met zorgzwaarte zzp2 en zzp3 opnieuw te financieren vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).

Volgens Agema (PVV) is het doel van dit voorstel om ouderen “weer meer samen te laten leven”. De geschatte jaarlijkse kosten bedragen 2,6 miljard euro, maar Agema beweert dat dit voorstel een besparing van twee miljard euro kan opleveren in de thuiszorg en wijkverpleging, en tevens de kosten in de ziekenhuiszorg voor deze ouderen kan verlagen. Een ander initiatiefwetsvoorstel, aangekondigd door de ChristenUnie, betreft betaald mantelzorgverlof. De partij stelt voor om mantelzorgers gedurende twee jaar door te betalen, waarbij ze maximaal twee jaar 70 procent van hun laatstverdiende salaris ontvangen.

Preventie en Gezondheidsverschillen

Het debat benadrukte de noodzaak van preventie en het terugdringen van gezondheidsverschillen. D66 pleit voor wettelijke gezondheidsdoelen, waarbij Paulusma stelt dat “veranderingen veel te langzaam gaan”. PVV’s Agema uit twijfels over de effectiviteit van vastleggen van gezondheidsdoelen en suggereert in plaats daarvan het afschaffen van het eigen risico als investering in preventie.

Aantrekkelijker Zorgwerk en Rol van de Overheid

De meeste partijen zijn het erover eens dat werken in de zorg aantrekkelijker moet worden, met focus op het verminderen van bureaucratie. BBB pleit voor dwang, waarbij zorgpartijen worden gekort als ze minutieuze verantwoording van zorgpersoneel blijven eisen. De meerderheid vindt dat arts en patiënt samen verantwoordelijk zijn, terwijl VVD en CDA benadrukken dat bewezen effectieve behandelingen moeten worden geïdentificeerd. BBB wijst op de terughoudendheid van Nederland in het verlenen van zorg, terwijl NSC pleit voor het wegnemen van economische prikkels om zorg te leveren.

Bestaanszekerheid en Kritiek op Verpleeghuis Sluitingen

Bestaanszekerheid kwam aan bod, waarbij NSC benadrukt dat de overheid moet zorgen voor voldoende woningen, een gegarandeerd inkomen en pensioen. Anderzijds benadrukken BBB, PVV en SP de noodzaak voor de overheid om mantelzorg te ondersteunen en bekritiseren ze de sluiting van verpleeghuizen als schadelijk voor ouderen en de staatskas.

Maar hoe is dit debat tot stand gekomen? Bekijk de reportage en kom er achter!

Over de auteur

Cenna van Middendorp

Ik ben Cenna van Middendorp, 19 jaar en woon in Otterlo. Sinds september 2022 studeer ik journalistiek op Hogeschool Utrecht. Hiervoor heb ik al eerdere journalistieke ervaring opgedaan. Zo heb ik gewerkt voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vanuit Omroep Max. Ik vind het belangrijk om met maatschappelijke thema's aan de slag te gaan. Zo probeer iets toe te voegen aan de samenleving en de zichtbaarheid van een onderwerp te vergroten.