Gezichtsscherpte verminderd door hoge schermtijden

Gezichtsscherpte verminderd door hoge schermtijden

Bijziendheid, ookwel myopie genoemd, is een groeiend probleem onder Nederlandse jongeren. Dit komt doordat beeldschermen een steeds grotere rol aannemen in de samenleving. Je oog groeit algemeen gezien tot je 25 jaar bent. In de verte kijken en daglicht binnen krijgen remt de ooggroei. Hoe meer je oog groeit, hoe meer kans je hebt om bijziend te worden. In de verte kijken en daglicht binnen krijgen is dus beter voor je ogen dan dichtbij kijken.

Als je dus goed let op je leefstijl en de 20-20-2 toepast, ben je al bezig met het beperken of soms ook wel voorkomen van bijziendheid. Daarmee beperk je ook het risico op oogklachten, zoals netvliesloslating of glaucoom, op latere leeftijd. De 20-20-2 regel houdt in dat je na 20 minuten naar een beeldscherm kijken, 20 seconde in de verte kijkt en minimaal 2 uur buiten bent.

De verwachtingen zijn dat als de leefstijl van de meeste mensen niet veranderd, bijziendheid de grootste oorzaak van slechtziendheid of blindheid in 2050 is. Onder 20 jarigen ligt dat percentage nu al op 50 procent. Het oogfonds Nederland wil dit beperken en het liefst zelfs voorkomen. Het oogfonds heeft al eerder een raamsticker uitgebracht die in klaslokalen op de ramen geplakt wordt zodat kinderen hiernaar kunnen kijken in hun 20 seconden pauze van het beeldscherm.

Ook belangrijk is het om te weten dat niet alleen lang naar een beeldscherm kijken slecht voor je ogen is, ook een lange tijd lezen slecht is voor je ogen. Kortom zijn alle activiteiten waar je lang voor naar een dichtbij punt kijkt slecht voor je ogen. De beste afstand voor je ogen om naar te kijken is zes meter. Als je merkt dat je ogen achteruitgaan kun je het best een oog test doen bij een opticien. In de videoreportage hier beneden ziet u hoe een oog test werkt:

Over de auteur

Danique de Coo

Danique de Coo (2005) woont in het plaatsje Wijk bij Duurstede. In haar vrije tijd kijkt ze graag series op de bank met haar katten of gaat ze leuke dingen doen met vrienden. Vorig jaar is zij geslaagd voor haar HAVO diploma aan het Revius Lyceum Wijk bij Duurstede. Momenteel studeert zij aan de hoge school Utrecht en doet zij de opleiding journalistiek. De reden waarom Danique voor journalistiek heeft gekozen is omdat ze schrijven leuk vindt en verhalen wilt vertellen aan de wereld. Ze weet nog niet precies welke kant in de journalistiek ze op wilt gaan. Werken bij een tijdschriftenblad, radio omroep of televisieprogramma lijkt haar wel wat.