FACTCHECK: Er kan niet worden bevestigd dat vapen zorgt voor vervroegd grijs en kaal worden.

FACTCHECK: Er kan niet worden bevestigd dat vapen zorgt voor vervroegd grijs en kaal worden.

Afgelopen zondag verscheen in de Linda de column van Jetske Ultee. Is deze column wijd Ultee uitgebreid uit over de gevaren van vapen. Hierbij gaat ze specifiek in op het effect van vapen op huid en haar. Zo claimt Ultee in de kop “Dit is het effect van vapen op je huid en haar: je wordt sneller grijs (en kaal).” Maar klopt dit eigenlijk wel?

In de column schrijft Ultee meerdere dingen over het effect van vapen op de huid en het haar. Zo heeft ze het ook over wondjes, huidproblemen en mondproblemen. Al deze onderwerpen heeft ze uitgebreider toegelicht, maar de claim dat je sneller grijs en kaal wordt onderbouwt ze niet verder. Ook begint Ultee haar column over vapen, maar vervolgens spreekt ze meermaals over effecten van roken in plaats van de effecten van vapen. Aangezien dit allemaal vrij onduidelijk is hebben we om verdere toelichting gevraagd bij Jetske Ultee zelf. Hier heeft zij niet op gereageerd.

Niet te bevestigen

Daarom zijn wij iets dieper gedoken in het feit of deze bewering daadwerkelijk klopt. Danielle Cohen is een longpatholoog. Zij werkt ook voor het initiatief vapenjouwkeuze.nl hierbij doen zij onderzoek naar vapen met het doel om meer kennis over vapen te verspreiden. Zij houdt alles rondom effecten van vapen in de gaten. “Er is momenteel geen harde lange termijn data dat je sneller grijs of kaal wordt door vapen. De vape bestaat ook nog niet lang genoeg om überhaupt een onderzoek hiernaar te doen. Daarnaast word de vape vooral gebruikt door jongeren en jongeren zijn uiteraard nog niet grijs of kaal op hun vijftiende of zeventiende. Tuurlijk worden ze ooit een keer grijs en kaal maar tegen die tijd kan je dus pas gaan meten en kijken of er inderdaad een verband is tussen vapen en eerder grijs of kaal worden” verteld Danielle Cohen ons stellig.

Onderzoeken over roken

Cohen gaat verder over dat we wel van alles weten over het effect van roken op je haar. Hier zijn meerdere onderzoeken naar gedaan. Waarbij wordt benoemd dat roken wel in verband staat met sneller kaal en grijs worden. “De oorzaak daarvan zit niet alleen in de teer maar ook in de nicotine. In die zin zou het natuurlijk goed kunnen dat dit ook voor vapen geld aangezien hier ook veel nicotine in zit. Je kan hierbij dus wel vanuit biologisch aspect concluderen dat je dezelfde lange termijneffecten kan verwachten bij vapen. Overigens betekend dit dus zeker niet dat je al kan vaststellen dat vapen zorgt voor vroegtijdig haarverlies en grijs worden. Ook al zijn er dus wel aanwijzingen dat het zou kan zijn dat vapen hier inderdaad ook voor zorgt”

In de column heeft Ultee het later dus ook over roken in plaats van vapen. Wij hebben niet kunnen verifiëren of zij op de hoogte is van de onzekerheid van haar claim of dat zij dit verder kon onderbouwen aangezien zij niet meer heeft gereageerd. 

Conclusie

Als conclusie kan er dus gesteld worden dat de waarheid in het midden ligt. De claim kan niet worden bevestigd en met harde data worden ondersteunt. Dit  betekend niet zo zeer dat het niet klopt zoals Cohen vertelde, maar de gemaakte claim kan dus niet als feit worden beschouwd.

Hieronder staan wat onderzoeken en artikelen naar de effecten van roken  waarover wordt gesproken in de factcheck:

https://www.viata.nl/haaruitval-roken

https://neofollics.com/nl/blogs/articles/can-smoking-cause-hair-loss

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocd.13727

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9069908/

Over de auteur

Lionne Schaap

Dit is Lionne Schaap, een jonge gedreven student Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Ze is voornamelijk geïnteresseerd in misdaad en politiek. Ze maakt regionale producties voor de Nieuwsooievaar. Contact: lionne.schaap@student.hu.nl