Passie of toch carrière gerichte studiekeuze

Passie of toch carrière gerichte studiekeuze

Mohamed Hassan - pixabay.com

Het laatste jaar van de middelbare school is een cruciale periode waarin jongeren worden geconfronteerd met de uitdagende taak om hun toekomstige traject te bepalen. Voor velen blijkt dit een verwarrende reis te zijn, overgoten met twijfels en de zoektocht naar hun ware passies. In deze fase van overgang staan leerlingen voor de complexe keuze tussen verschillende studierichtingen, elk met zijn eigen mogelijkheden en uitdagingen. Terwijl sommigen al een duidelijke visie hebben op hun professionele toekomst, bevinden anderen zich in een doolhof van mogelijkheden, waarbij ze zich afvragen welke richting het beste bij hun interesses en capaciteiten past.

Culturele vakken spelen een opvallende rol in deze zoektocht naar zelfontdekking en het vinden van een roeping. Vakken zoals ‘Muziek’, ‘Beeldende vorming’, en ‘Theater’ bieden niet alleen een artistieke uitlaatklep, maar dienen ook als factor voor het ontwikkelen van persoonlijke passies. Voor veel jongeren blijken juist deze vakken de sleutel tot zelfkennis en motivatie te zijn. Het zijn de plekken waar ze hun creatieve vleugels uitslaan en ontdekken wat hen werkelijk inspireert.

De invloed van culturele vakken gaat verder dan enkel academische trajecten; ze creëren een unieke ruimte waarin jongeren niet alleen hun passies ontdekken, maar ook belangrijke levensvaardigheden ontwikkelen. Door deel te nemen aan artistieke activiteiten leren ze samenwerken, creatief denken, en communiceren op een dieper niveau. Deze vaardigheden, aangescherpt in de context van culturele vakken, blijken waardevolle troeven te zijn in hun persoonlijke groei en toekomstige carrières.

Deze culturele vakken kunnen deuren openen naar onverwachte paden, zoals weerspiegeld wordt in onderstaande videoreportage. Hierin deelt Dylan Hokstam zijn mening en ervaring als student. Hij raakte geïnspireerd door o.a. zijn betrokkenheid bij deze vakken en vond zijn weg naar een studie in audiodesign. Ook is zijn oude muziekdocent Gert-Jan Greven aan het woord. Zowel Gert-Jan als Dylan belicht de impact van culturele vakken op het nemen van belangrijke levensbeslissingen.

Bekijk hieronder de videoreportage van Zara van der Ben

Over de auteur

Zara van der Ben

Zara van der Ben is 18 jaar oud en woont in Zoetermeer. Zij is student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zara schrijft voor De Nieuwsooievaar en is erg geïnteresseerd in cultuur, media en maatschappelijke problemen. Contact: Mail: zara.vanderben@student.hu.nl Instagram: zaravdben._