Binge eating disorder is de meeste voorkomende, maar meest onbekende eetstoornis

Binge eating disorder is de meeste voorkomende, maar meest onbekende eetstoornis

Een groep onderzoekers van de Universiteit Maastricht werkt momenteel aan een app voor mensen met een eetbuistoornis. De applicatie zou kunnen inschatten wanneer er een eetbui op de loer ligt, en helpt om niet toe te geven aan de behoefte. Naar schatting hebben zo’n 180.000 mensen in Nederland deze onbekende eetbuistoornis. In de reportage hieronder komt aan bod waarom de ziekte zo onbekend is. 

Symptomen

Er zijn verschillende kenmerken zowel geestelijk, als lichamelijk bij een Binge eating disorder. Volgens het GGZ zijn veel voorkomende symptomen: onrust in het lijf en hoofd, constant spanning voelen en minderwaardig over jezelf denken. Slachtoffers zijn dag en nacht bezig met hun eten en gewicht. Lichamelijk blijven ze aankomen waardoor overgewicht vaak voor komt. Door de eetbuien worden er ook maag- en darmproblemen ontwikkelt, omdat het verzadigingsgevoel uit balans raakt. 

Oorzaken

Maar hoe krijgen mensen nou eigenlijk een eetbuistoornis? Afkickkliniek De Wijzer legt dit uit. ‘Als allereerst kunnen genen meespelen. De kans is groter dat iemand een Binge eating disorder ontwikkelt, als het ook bij een familielid is voorgekomen. Maar ook door emoties kan de stoornis optreden. De ziekte wordt vaak gelinkt aan stress en angst, waarbij veel eten een copingmechanisme is.’ De kliniek vertelt ook dat extreme dieetpatronen gedragsveranderingen kunnen veroorzaken waardoor je juist meer eet. Uit een studie van K. Akkerman et al. in Psychiatry Research blijkt dat mensen met een bepaald gen eerder last hebben van eetbuien wanneer ze diëten.  

Behandelsucces

Wel is uit een onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen gebleken dat dialectische gedragstherapie een goed behandelsucces is voor de ziekte. Het is de afgelopen jaren een veelbelovende behandeling voor Binge eating disorder slachtoffers geweest. De focus van deze therapie ligt op het onderzoeken, bewust worden en veranderen van de denk-, gevoels- en gedragswijze waarop iemand met zichzelf en belangrijke anderen omgaat.

Over de auteur

Milou Bloemberg

Milou Bloemberg is 19 jaar en is student aan de Hoge school Utrecht en studeert daar Journalistiek. Ze richt zich vooral op het nieuws over de samenleving en vrije tijd. Ook gaat Milou vooral de diepte in en schrijft ze achtergrondverhalen.