De opkomst van data in de voetballerij: het tactische evolutieproces

De opkomst van data in de voetballerij: het tactische evolutieproces

In de moderne voetbalwereld heeft data-analyse een revolutie teweeggebracht in de manier waarop clubs spelers scouten, wedstrijden analyseren en prestaties verbeteren. Wat eens voornamelijk gebaseerd was op intuïtie en ervaring, wordt nu ondersteund door geavanceerde statistieken en analyses. Data heeft tactische benadering van voetbal veranderd en clubs objectieve gegevens gebruiken voor strategische beslissingen.

Eén van de belangrijkste toepassingen van data in de voetballerij is bij scouting. Clubs gebruiken gegevensanalyse om potentiële spelers te evalueren op basis van verschillende statistieken zoals passes, schoten, balbezit en loopafstanden. Dit stelt hen in staat om spelers te identificeren die passen bij hun speelstijl en strategieën.

Tijdens wedstrijden biedt data-analyse coaches inzicht in de prestaties van spelers en teams. Door middel van geavanceerde tracking technologie kunnen coaches statistieken zoals balbezit, pasnauwkeurigheid en loopafstanden in realtime volgen. Deze gegevens helpen coaches om tijdens de rust aanpassingen te maken en tactische instructies te geven die gebaseerd zijn op feiten in plaats van veronderstellingen.

Bovendien worden data-analysetools gebruikt om de zwakke punten van tegenstanders te identificeren en strategieën te ontwikkelen om deze te benutten. Door het analyseren van tegenstanders op basis van hun speelstijl en prestatiegegevens kunnen coaches gameplannen opstellen die gericht zijn op het neutraliseren van hun sterke punten en zwakheden.

Niet alleen scouting is van belang tijdens het analyseren van data. Door middel van data kan je ook de presentatieverbetering, marktwaarde en fysieke belasting zien. Door dit te monitoren met AI of andere manieren kan het bedrijf SciSports aan alle clubs door Nederland informatie geven over de bovenstaande punten.

Landskampioen Feyenoord vergrootte vorig seizoen hun team met twee dataspecialisten van RKC. De trainer van de club hamerde er meerdere keren op dat data niet meer weg te denken is in de voetballerij. Sport-en data scientist Folkert Boer gaat zich belangrijk maken op het gebied van video. Zo liet RKC weten dat hij de afgelopen jaren heel belangrijk is geweest en de data en video-analyse steeds belangrijker is geworden. Samen met hem hebben we data geïmplementeerd binnen onze voetbaltechnische afdeling en is ons scoutings-systeem verder geoptimaliseerd.

Floris Goes-Smit head van data Scisports vertelt in onze podcast Tech & Sport over de evolutie van de data in de voetballerij en hoe deze data wordt gebruikt.

Over de auteur

Auke Kooreman

Mijn naam is Auke Kooreman, 21 jaar oud en geboren en getogen in het bescheiden Mijdrecht, maar bescheiden teksten zal je hier niet vinden. Buiten de lijnen tekenen, met mijn creativiteit nieuwe ideeën bedenken daar haal ik mijn voldoening uit. Mijn stem laten horen dat is wat ik wil doen. De mensen kennis laten maken met mode en voetbal dat is mijn stem en zal mijn stem woorden.