Uitdagingen in de sport met een motorische beperking

Uitdagingen in de sport met een motorische beperking

Foto: Pixabay

Sporten met een handicap is een grote uitdaging voor de desbetreffende personen, veel mensen worden plotseling geconfronteerd met het feit dat ze nooit meer kunnen sporten zoals ze voorheen konden. Waar andere hun hele leven al met de handicap hebben moeten kampen. Volgens een onderzoek van het fonds gehandicaptensport, sport 63% van de mensen die een motorische beperking hebben.

De manieren waarop deze betreffende groep sport verschilt. De meeste kiezen er voor om op een ongeorganiseerde manier te sporten. Zo kunnen ze zelf bepalen wat ze doen en worden ze niet door andere mensen belemmerd. Die groep bestaat uit 23% van alle val mensen die onder de groep vallen. Het kleinste gedeelte, namelijk 9% kiest ervoor om in groepsverband te sporten.

Wat opvallend is volgens de cijfers van het onderzoek is dat 47% van de gehandicapte sporters meedoen in groepsverband. Zij doen dus mee met sporters die compleet valide zijn en de mensen met een beperking passen zich hier op aan. Hiertegenover staan de mensen met een beperking die in een aparte groep sporten waar alleen mensen sporten die ook een motorische beperking hebben. Deze groep bestaat uit 15% van alle gehandicapte sporters.

Sporten met Protheses

De sporters die net gehandicapt zijn geworden door bijvoorbeeld een ongeluk en plotseling te kampen hebben met een handicap worden begeleid door verschillende personen. Je hebt namelijk mensen die de protheses verzorgen en mensen die helpen in het bewegingsproces. Deze verschillende facetten helpen bij het weer op de been brengen van de gehandicapte personen.

Instellingen als het Rijndam revalidatiecentrum hebben hier meerdere mensen die in dienst die plots gehandicapte personen helpen om weer op de been te komen. Een van die mensen is Gert Jan Ruigrok, hij is technisch expert op het gebied van protheses. Hij geeft aan dat het verschilt hoe ze de protheses aanpassen per persoon en per sport en dat dit dus een specifiek wordt aangepast op de wensen van de personen.

In de onderstaande reportage ga ik dieper op het onderwerp in met Mark van Houten die plots gehandicapt raakte en ook met Gert Jan Ruigrok die een inzicht geeft op de technische kant van de protheses.

Over de auteur