Geen vertegenwoordigde gemeenschappen door niet genoeg diversiteit mediapersonen

Geen vertegenwoordigde gemeenschappen door niet genoeg diversiteit mediapersonen

Presentator Ryan Haripersad

In de Nederlandse mediawereld blijven bepaalde gemeenschappen, zoals Hindoestanen, ondervertegenwoordigd door een gebrek aan diverse mediapersonen. Dit gebrek aan inclusie en representatie is een terugkerend thema dat de diversiteit in de samenleving niet weerspiegelt.

 Ryan Haripersad is een Hindoestaanse presentator in Nederland. Hij is al zo’n veertien jaar presentator en merkt in al deze jaren een tekortkoming aan Hindoestaanse gezichten in de media. Ryan heeft zijn eigen podcast genaamd Showtime de Podcast, wat hij beschrijft als shownieuws van de Hindoestaanse cultuur. ‘Er zijn al zo weinig hindoestanen in Nederland en dan zijn ze ook nog ontzettend weinig te zien. Ik wil daarom dat Hindoestanen meer zichtbaar worden in de media’, beschrijft hij als reden waarom hij de podcast richt op Hindoestanen.

De media heeft een enorme impact naar hoe we naar de wereld kijken. ‘Wanneer je wel een keer iemand van kleur in de media ziet is het ontzettend stereotiep. Denk aan een reclame waar een Surinamer ons Nasi verkoopt of wokkende Aziatische chefs die Conimex aanbieden. Reclamemakers hebben maar 20 seconden om hun boodschap over te brengen en stereotypes helpen daar bij’, vertelt onderzoekster Serena Daalmans in een aflevering van de Universiteit van Nederland. ‘Het beeld dat de meerderheid heeft van de minderheid wordt continue gevoed door stereotype beelden. En als je dan lid bent van zo’n minderheidsgroep, zie je jezelf of niet terug op tv of door een stereotype lens’.

Uit een cijfers van een artikel van Universiteit Utrecht (2020) blijkt dat alle mensen die we in de media zien slechts 9% van kleur is. Er is er nog veel werk aan de winkel, blijkt uit het artikel. Jacco van Sterkenburg, hoogleraar inclusion, race and communication vindt dat naar cifjers kijken enerzijds goed is, ‘de cijfers uit dat onderzoek zijn inderdaad heel laag, maar je moet kijken naar wat representatief is in een bepaalde sector.Diversiteit in mediasectoren moet gebeuren op een manier dat daadwerkelijk recht doet aan mensen en dat is wel door een goed divers beeld te blijven geven’, aldus Jacco.

Presentator Ryan legt uit dat de representatie van Hindoestaten in de media komt door twee aspecten. Benieuwd? Beluister hier de reportage:

Over de auteur

Emily van den Braak

Emily van den Braak (18 jaar) gaat altijd voor het hoogst haalbare en is nieuwsgierig naar alles wat er ‘happening’ is. ‘Voor' de schermen werken is sinds jongs af aan haar uiterste streven.