Steeds Meer Niet-Moslims Omarmen de Ramadan

Steeds Meer Niet-Moslims Omarmen de Ramadan

Bron: Pexels

De laatste tijd doen steeds meer mensen die geen moslim zijn mee met de Ramadan, de maand waarin moslims vasten. Vroeger leek het vasten iets wat alleen moslims deden, maar nu doen ook mensen van verschillende achtergronden mee. Ze doen dit niet alleen omdat ze geïnteresseerd zijn in de cultuur, maar ook omdat het goed is voor hun gezondheid.

James Ferreira van Deun doet dit jaar voor het eerst mee aan de ramadan terwijl hij geen moslim is. Hij doet het om verschillende redenen maar met name omdat het goed is voor je lichaam. Volgens een artikel van RTL Nieuws is de Ramadan niet alleen belangrijk voor moslims om spiritueel te zijn, maar ook voor niet-moslims om een unieke culturele ervaring te hebben en hun gezondheid te verbeteren. Als je op een gezonde manier vast tijdens de Ramadan, kan dit goed zijn voor je lichaam.

Dr. Guido Camps, een voedingswetenschapper aan de Universiteit van Wageningen, zegt dat vasten goed kan zijn voor je gezondheid. Het kan helpen bij diabetes type 2 en het kan helpen om je cholesterol te verlagen en gewicht te verliezen, zolang je het op een evenwichtige manier doet.

“Het is mooi om te zien dat steeds meer niet-moslims meedoen met de Ramadan. Dit laat zien dat mensen openstaan voor andere culturen en graag nieuwe dingen willen ervaren.” Aldus James. Voor veel mensen is meedoen met de Ramadan een manier om meer te leren over de islam en om solidair te zijn met moslims. James vindt het belangrijk om respect te hebben voor de Ramadan en wat het betekent voor moslims. Hij voelt zich verbonden met zijn moslimvrienden door samen deze ervaring te delen, en hij benadrukt het belang van begrip en respect voor de betekenis van de Ramadan. “Het gaat niet alleen om niet eten, maar ook om zelfreflectie maar ook om solidariteit met mensen die het minder hebben.”

Kijk hieronder naar de reportage van Sophie van der Burg.

Over de auteur

Sophie van der Burg

Mijn naam is Sophie van der Burg (19) en ik kom uit Almere. Ik ben student Journalistiek aan de HU in Utrecht. Hiervoor ben ik aan vwo begonnen, maar ik heb toch besloten om te stoppen en aan de opleiding Journalistiek te beginnen. Later zie ik mijzelf werken op een grote redactie of ben ik teksten aan het schrijven over belangrijke maatschappelijke onderwerpen, ik hoop dit te kunnen combineren met reizen. In mijn dagelijks leven ben ik uiteraard veel bezig met journalistiek, maar hiernaast hockey ik ook veel.