De vraag of een ventilator goed voor je is blijft onbeantwoord

De vraag of een ventilator goed voor je is blijft onbeantwoord

De meeste mensen hebben er wel een in huis: een ventilator. Alleen is de vraag of je een ventilator ’s nachts wel of niet aan kan laten nog steeds onbeantwoord. In het tijdschrift flair wordt door een slaapexpert van MattressNexDay verteld dat je de ventilator nooit s’ nachts moet aanzetten. Dit blijkt echter niet zo zwart wit als het lijkt. Huisarts Esther vertelt dat het per persoon verschillend is, denk bijvoorbeeld aan mensen met allergieën of ademhalingsproblemen. Er is daarom niet een eenzijdig antwoord op deze claim. 

Met het warme weer van deze week zijn mensen sneller geneigd om met de ventilator aan te gaan slapen. Maar in het artikel worden drie redenen gegeven waarom het slecht voor je zou zijn. De eerste bewering is dat je last kan krijgen van de stoffen in de lucht. Een elektrische ventilator circuleert namelijk lucht door de kamer, maar ook andere stoffen, zoals pollen, huisstofmijt en andere allergenen. Door al die deeltjes in de lucht kan je last krijgen van tranende ogen, een loopneus, niezen en een jeukende keel, beschrijft het artikel.

Daarnaast wordt er gezegd dat het slecht is voor je luchtwegen door de droge lucht die ontstaat. Daardoor zou je meer slijm aanmaken en dan uiteindelijk last kunnen krijgen van hoofdpijn, een verstopte neus en geïrriteerde droge ogen. Als laatst wordt er beweerd dat je spierpijn kan krijgen, als je de ventilator hebt gericht op je bed komt er koude lucht op je lichaam, wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat je spieren verkrampen.

Om deze beweringen te checken is het van belang om met een arts te spreken, zodat het medische gedeelte gecontroleerd kan worden. ‘Het gebruik van termen als ‘nooit’, zijn nooit goed te onderbouwen, het is een afweging om je ventilator wel of niet aan te laten’, vertelt huisarts Esther.

‘Iemand met een luchtwegaandoening als COPD heeft graag zijn of haar raam op een kier of een ventilator aan omdat ze zich dan minder benauwd voelen, terwijl het opwaaien van stof voor mensen met allergieën juist benauwdheid veroorzaakt.’ Dit maakt het dus lastig om te concluderen wat het antwoord op de claim is.

Een andere huisarts (Anne) geeft aan dat je last van spierpijn zou kunnen krijgen. ‘Wanneer je in de tocht zit met je nek wordt die stijf door de kou. Dit geldt hetzelfde voor je lichaam als daar koude lucht op komt, alleen dit verdwijnt weer zodra je lichaam warm is. Door de ventilator ergens anders dan op je lichaam te richten, heb je minder snel last van dit probleem.’

Als je na het lezen van dit artikel wel met een ventilator wil (blijven) slapen kan Dennis Pronk (expert consumentenbond) je vertellen waar je hem moet plaatsen. ‘Zet je ventilator ‘s nachts zo in de deuropening dat hij naar de gang blaast en zet het raam zo ver mogelijk open. Dan blaas je warme lucht uit de kamer en zuig je koele lucht van buiten naar binnen. Zo maak je optimaal gebruik van de lagere en frisse nachttemperatuur en slaap je beter’, aldus Dennis.

En voor diegene die liever geen ventilator aan wil doen ’s nachts, maar wel last heeft van de warmte kan deze tips van de GGD gebruiken. ‘Als eerst, gebruik overdag de zonwering of doe de gordijnen dicht, houdt daarbij de ramen en deuren gesloten, hierdoor komt de warmte niet naar binnen. Als laatst is het belangrijk om de ramen open te doen zodra het buiten koeler is, hierdoor kan de koude lucht doorwaaien’, stelt de GGD.

Over de auteur

Anne-Fleur Berkel

Fleur(2005) woont in een klein dorpje genaamd Achterberg. Fleur is erg creatief en haar hobby’s zijn dan ook in deze hoek. Haar hobby’s zijn schilderen, tekenen, dansen, koken en bakken. Ook is ze erg muzikaal en bespeelt zij de bas gitaar. De reden waarom Fleur gekozen heeft voor journalistiek is omdat zij zoals eerder genoemd erg creatief is en er van houdt om te presenteren. Later wilt zij graag voor de camera staan om nieuwspresentatrice te worden. Ook lijkt het haar wellicht wel wat om in de richting van de politiek te gaan.