FACTCHECK: Sporten op een lege maag leidt niet tot spierafbraak, verminderde sportprestaties en een verminderde calorieverbranding.

FACTCHECK: Sporten op een lege maag leidt niet tot spierafbraak, verminderde sportprestaties en een verminderde calorieverbranding.

Beeld: Pixabay

In de wereld van fitness en gezondheid zijn er talloze theorieën en adviezen over de beste manier om te trainen en je lichaam in vorm te houden. AndC claimt in een recent artikel dat sporten op een lege maag leidt tot spierafbraak, verminderde sportprestaties en een verminderde calorieverbranding. Dit klopt niet, vertelt Natal van Riel.

Claim

In een recent artikel van AndC wordt er over sporten op een lege maag geclaimd dat ‘Afbraak van de spieren, waar je in de sportschool zo hard voor hebt gezwoegd, verminderde sportprestaties én je verbrandt minder calorieën.’ het gevolg is. In het artikel wordt er geen enkel onderzoek benoemd waar dit op gebaseerd zou zijn. Natal van Riel, hoogleraar biomedische systeembiologie aan de Technische Universiteit Eindhoven verteld zijn expertise. Van Riel zegt dat de beweringen van AndC grotendeels onzin zijn. ‘’Hoewel sporten op een lege maag in sommige extreme gevallen negatieve gevolgen kan hebben, is dit niet de norm voor de gemiddelde persoon.’’

Spierafbraak

Van Riel legt uit dat ons lichaam een aanpassingsvermogen heeft als het gaat om het verbranden van energie. ‘’Tijdens het sporten op een lege maag kan het lichaam inderdaad meer vetten verbranden, maar dit betekent niet automatisch dat spieren worden afgebroken’’. Het lichaam heeft verschillende bronnen van energie, waaronder glycogeen (opgeslagen koolhydraten), vetten en eiwitten. “Normaal gesproken is ons lichaam er wel op in gesteld om op een nuchtere maag gewoon fysiek actief te kunnen zijn, daar hebben we namelijk onze natuurlijke energievoorraden voor. Dat is onder ander glycogeen, die opgeslagen zit in de spieren en in de lever. Wanneer je gaat sporten op een lege maag wordt dit gemobiliseerd en vrij gemaakt. Dat wordt in de weefsels afgebroken tot glucose en als dat in de spieren gebeurt kan dat op die manier gelijk gebruikt worden om energie te leveren voor de spiercellen. Als de lever glycogeen afbreekt gaat die glucose in het bloed circuleren en op die manier kan de spier er gebruik van maken. Daarnaast hebben we ook een belangrijke energieopslag in de vorm van vet. Tijdens het sporten wordt dit ook gemobiliseerd.”

Calorieverbranding

Van Riel meldt dat het alleen in extreme gevallen voor kan komen dat er energie uit de eiwitten wordt gehaald. “In situaties waarbij eiwitten een bron zijn voor energie kan er inderdaad sprake zijn van afbraak van spieren, maar dat zijn situaties waarin het lichaam verkeerd in een extreme staat van verhongering, bijvoorbeeld een ver stadium van kanker.” Of je minder calorieën verbrand is volgens van Riel ook ‘Totale onzin’. “De hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft om bepaalde inspanning te leveren, blijft gelijk’’. De verbranding van calorieën is dus per definitie ook gelijk want er kan geen energie uit het niks ontstaan. ‘’Waar ze in de claim op doelen is waarschijnlijk dat de bron waar die energie vandaan komt verschillend kan zijn, dus dat dat ook eiwitten kunnen zijn. Nogmaals zijn dat alleen situaties waarin het lichaam in extreme omstandigheden verkeerd.”

Prestaties

Maar hoe zit het met de bewering dat sporten op een lege maag leidt tot verminderde prestaties? Van Riel erkent dat sommige mensen zich mogelijk minder energiek voelen tijdens het sporten zonder vooraf te eten. Echter, hij benadrukt dat dit sterk afhankelijk is van het persoon en het soort activiteit dat wordt uitgevoerd. Voor lichte tot matige inspanning zal het gebrek aan voedsel voorafgaand aan de training waarschijnlijk geen significant effect hebben op prestaties. Het is ook belangrijk om te overwegen dat de optimale voedingsstrategie voor sportprestaties sterk kan variëren tussen mensen. Sommige mensen kunnen beter presteren met een lichte maaltijd voorafgaand aan de training, terwijl anderen prima kunnen functioneren op een lege maag. Hoewel sporten op een lege maag voor de meeste mensen geen grote problemen zal veroorzaken, is het volgens Van Riel wel altijd verstandig om naar je lichaam te luisteren en iets te eten.

Conclusie

Van Riel weerlegt de beweringen van AndC en benadrukt dat sporten op een lege maag niet automatisch leidt tot spierafbraak, verminderde sportprestaties of een verminderde calorieverbranding. Hoewel individuele ervaringen kunnen variëren, is het belangrijk om te onthouden dat het lichaam een natuurlijk aanpassingsvermogen heeft en in staat is om op verschillende energiebronnen te vertrouwen tijdens fysieke activiteit. Terwijl sommige mensen zich comfortabel voelen met sporten op een lege maag, kunnen anderen baat hebben bij een  maaltijd voorafgaand aan de training. In alle gevallen is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en een eetpatroon te volgen die het beste bij je past.

Over de auteur

Sophie van der Burg

Mijn naam is Sophie van der Burg (19) en ik kom uit Almere. Ik ben student Journalistiek aan de HU in Utrecht. Hiervoor ben ik aan vwo begonnen, maar ik heb toch besloten om te stoppen en aan de opleiding Journalistiek te beginnen. Later zie ik mijzelf werken op een grote redactie of ben ik teksten aan het schrijven over belangrijke maatschappelijke onderwerpen, ik hoop dit te kunnen combineren met reizen. In mijn dagelijks leven ben ik uiteraard veel bezig met journalistiek, maar hiernaast hockey ik ook veel.