Ouderen nog steeds doelwit bij online phishing

Ouderen nog steeds doelwit bij online phishing

Bron: Pexels

Alles gaat tegenwoordig digitaal; we kopen nieuwe spullen, videobellen en doen de bankzaken online. Maar met deze digitalisering maakt het ook lastiger om online phishing van internetcriminelen te herkennen. Vooral ouderen zijn hier nog steeds de dupe van en dat zorgt voor een groot probleem. Afgelopen dinsdag was er een voorlichting in de bibliotheek, genaamd de Digitale huiskamer, waar het belang van ouderen digitaal helpen voorop stond. 

Voorlichting

De grote tafel is al klaargezet en de digitale huiskamer kan van start gaan. Annelies Groeneveld, organisator van de Digitale huiskamer, verwacht vandaag met haar medewerkers vooral ouderen te helpen. ‘We zien dat het vooral in deze tijd enorm belangrijk is om ouderen te helpen met digitale vaardigheden’, vertelt Groeneveld terwijl de eerste klant al stipt om tien uur naar binnen wordt gebracht. ‘Soms zijn het de kleinste dingen waarmee we ze moeten helpen, maar dat kan al heel veel voor ze betekenen’, aldus Groeneveld. Naast dat de Digitale huiskamer iedereen helpt met digitale vaardigheden, komen er ook vooral ouderen langs die een angst hebben voor online phishing. ‘Veel ouderen zijn bang om gefraudeerd te worden of om hulp hiervoor te vragen, daarom is het belangrijk dat er voorlichtingen zijn zoals de Digitale huiskamer’. 

Slachtoffer

Twee derde van de senioren vindt het steeds lastiger om online fraude, ofwel phishing, te herkennen. Dat blijkt uit een onderzoek van SeniorWeb. Criminelen worden steeds slimmer, waardoor het lastiger wordt voor ouderen om de phishingberichten te herkennen. Ouderen trappen er veel sneller in, omdat ze sneller phishingberichten geloven. Wat voor effect heeft dit op de ouderen? 

Om hier antwoord op te krijgen, bekijk hieronder de reportage: 

Over de auteur

Marit in 't Veen

Dit is Marit in ‘t Veen en ze is 19 jaar. Ze studeert Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Marit is erg geïnteresseerd in andermans verhalen en ze houdt ervan om creatief bezig te zijn. Pakkende verhalen maken en presenteren vind ze het leukste om te doen. Als we het hebben over kunst en cultuur dan zit Marit vooraan in de klas. Waar ze later in het vak van Journalistiek terecht wil komen? Dat moet ze nog ontdekken. Het voordeel hiervan is dat ze voor alles open staat en graag een uitdaging aangaat.