Heftige beelden in het nieuws kunnen schokkend worden ervaren

Heftige beelden in het nieuws kunnen schokkend worden ervaren

Deze week was het een speciale uitzending. Jacqueline Kleijer was te gast en zij was onze spraakmaker. Jacqueline is mediapedagoog en kon ons dus veel vertellen over hoe kinderen en jongeren omgaan met heftige beelden in het nieuws. Jacqueline heeft al vaker gesproken in het nieuws over de heftige beelden en nu deed zij dat ook bij ons in onze spraakmaker.

Iedereen heeft de heftige beelden ondertussen wel gezien. Op sociale media, zoals Instagram en X, gingen er voornamelijk beelden rond van de oorlog in Israël. Er zijn hier gebeurtenissen te zien, zoals heftig gewonde en overleden mensen, die voor veel mensen als schokkend ervaren kunnen worden. Deze beelden zijn, doordat ze openbaar staan, toegankelijk voor iedereen. Hierdoor komen zij dus al snel terecht bij dus ook jongere kinderen.

“Voor iedereen kunnen de effecten anders zijn. Je kan er heel down van worden of heel neerslachtig. Als je ervoor kiest om de hele tijd naar die beelden te kijken, dan gebeurt er iets geks in je hoofd. Dan wil je steeds meer weten en dan gaat die stress helemaal in je lijf zitten”, vertelt Jacqueline. Ook benoemt zij dat het soms niet erg is als je ervoor kiest om het nieuws niet tot je te nemen. “Het is ook belangrijk, het belangrijkst, om voor jezelf te kiezen”, voegt Jacqueline nog toe.

Volgens Jacqueline is het slim om de beelden op gezette tijden tot je te nemen. Dan kun je er tijdens het eten even over praten met anderen. En dan na het eten dat je nog even gaat bewegen, misschien een stukje gaan lopen en/of sporten.  Het helpt erg om te praten over de beelden die je gezien hebt en dit is dan ook volgens Jacqueline de beste manier om een kind, of jezelf, te helpen het te verwerken. Hieronder is het stuk uit onze spraakmakers uitzending waar zij in voor komt te beluisteren!

Over de auteur

Noa van de Weerd

Noa van de Weerd is een 18-jarige student-journalist op de hogeschool Utrecht. Ze is geboren in Ede en woont in Amerongen. In 2022 heeft zij haar diploma gehaald op het christelijk lyceum in Veenendaal. In haar vrije tijd vindt ze het leuk om met haar vriendinnen iets te doen en om te sporten in de sportschool. Ze kijkt er naar uit om bezig te zijn met de journalistiek!