Verhalendag in Madurodam vertelt verhalen over (on)vrijheid

Verhalendag in Madurodam vertelt verhalen over (on)vrijheid

Op dinsdag 9 april 2024 wordt in Madurodam de Nationale Verhalendag gehouden. Dat is het jaarlijkse startsein van alle educatieve projecten in aanloop naar de Nationale Kinderherdenking op 4 mei. Niet alleen verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook verhalen uit andere oorlogen worden verteld door veteranen, betrokkenen en kinderen. 

De verhalen worden toegankelijk gemaakt voor kinderen, door ze mee te nemen in hun belevingsvermogen. ‘De Nationale Kinderherdenking is het equivalent van de Herdenking op de Dam, net zoals het Jeugdjournaal dat is van het volwassen Journaal’, vertelt Dorien Kortsten, directeur van de Nationale Kinderherdenking. De stichting probeert de kinderen mee te nemen in hun belevingswereld. Dat kan door bijvoorbeeld kinderen het woord te geven. Een van de sprekers op de Verhalendag is Nazar. Nazar is een 11-jarig Oekraïnse jongen. Hij heeft een bombardement met eigen ogen gezien en heeft moeten schuilen in een kelder. Voor het eerst deelt hij zijn vluchtverhaal met andere mensen. Door kinderen te laten luisteren naar een leeftijdsgenoot, is de boodschap beter te begrijpen en kunnen de kinderen het in perspectief zetten.

Daarnaast is er een interactieve activiteit op de Verhalendag. De oprichters hebben een spel bedacht waarbij de kinderen kunnen voelen hoe het is om in oorlog te leven en hoe het is om belangrijke keuzes te moeten maken. Het spel is gespeeld door volwassenen en kinderen die doen alsof het oorlogstijd is. Na een paar minuten kijken, kunnen de kinderen kiezen wat de hoofdpersonen hun volgende stap zal zijn. Eerst kunnen ze kiezen of ze de stad ontvluchten, of dat ze er blijven. Daarna beslissen ze of ze hun telefoon inleveren of niet, in het verhaal zijn telefoons verboden in de stad en moet iedereen die inleveren. De kinderen kiezen vaak voor de dappere keuze.

Bekijk hieronder de reportage van de Verhalendag in Madurodam:

Over de auteur

Nynke Visser

Nynke Visser (20) is studente journalistiek aan de HU en komt uit Groningen. Ze houdt zich bezig met verslag leggen van maatschappelijke, politiek-bestuurlijke, economische en culturele onderwerpen.