Aspergeseizoen opvallend vroeg van start

Aspergeseizoen opvallend vroeg van start

De allereerste asperges van het jaar zijn veel eerder geoogst dan verwacht. 4 maart staken in Brabant de allereerste asperges al boven de grond uit. Dit is erg uitzonderlijk. Normaal gesproken gebeurt dit namelijk pas halverwege maart.

In de afgelopen vijftig jaar is de start van het bloeiseizoen verschoven van halverwege april naar halverwege maart. Dit hangt vooral sterk samen met de klimaatverandering. Door de opwarming van de aarde krijgen we onder andere te maken met steeds zachtere winters waar onder andere asperges heel sterk op reageren. ‘Doordat het eerder warm wordt, worden de gewassen al veel eerder wakker uit hun winterslaap’, zegt Niels Anten. Hij is Hoogleraar Gewas- en Onkruidecologie aan de Universiteit van Wageningen.

Ontwikkelingsstadia
Niels legt uit dat planten bepaalde ontwikkelingsstadia doormaken. Dat kun je zien als een soort temperatuursom. Voordat een plant bijvoorbeeld gaat kiemen, moet de temperatuur gedurende een bepaalde tijd boven een basistemperatuur zijn geweest. Voor de asperge ligt deze basistemperatuur tussen de acht en tien graden Celsius. ‘In een normale winter bereikt de temperatuur in februari zelden de tien graden. Deze februari lag de temperatuur bijna elke dag boven de 10 graden, wat het tot een recordmaand maakte.’ De dag voordat de eerste asperges in Gemert kiemde, was tevens ook de warmste 3 maart ooit gemeten.

Zachte winter
De landbouw ervaart nog meer nadelen van de zachte winters. Als het in de winter minder vriest, heeft dat over het algemeen een positieve uitwerking op heel veel insecten die makkelijker de winter overleven. ‘Het zou maar zo kunnen dat boeren meer last gaan krijgen van plagen. Normaal zie ik slakken pas in april verschijnen, maar ze zijn er nu al en eten alle planten in mijn tuin op’, gaat Niels verder.
Voor de bodemkwaliteit is het goed als deze gedurende winter minstens een keer bevriest. ‘Het vriezen en dooien van de bodem heeft een positieve invloed op de landbouwgrond. De bodem verbrokkelt als het ware, waardoor het gewas een betere zuurstofvoorziening krijgt.’ Het is dus gunstig geweest voor de asperges dat het in januari wel een periode heeft gevroren.

Bekijk hieronder de reportage over de allereerste asperges:

Over de auteur

Mente Steenbeek

Mente Steenbeek is een Amersfoortse student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze haalt vooral haar plezier uit het schrijven van artikelen en presenteren. Met een breed interesseveld doet ze over veel verschillende thema´s verslag.