‘The Oscars’ komen er weer aan; dit keer met nieuwe diversiteitsregels

‘The Oscars’ komen er weer aan; dit keer met nieuwe diversiteitsregels

Foto: Pixabay

De gouden beeldjes staan al te shinen in het Dolby Theater in Hollywood. Aanstaande zondag zullen hier namelijk de Oscars, ook wel de Academy Awards genoemd, plaatsvinden. Een jaarlijks evenement waarbij de belangrijkste filmprijs binnen 24 verschillende categorieën wordt uitgereikt. Om hiervoor genomineerd te worden, zul je dit jaar als cast wel aan een aantal diversiteitsregels moeten voldoen. 

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences gaat over de regels die gelden voor de genomineerde films. In 2020 kondigde de Academy in een post aan dat in 2024 diversiteitsregels voor de categorie ‘Best Picture’  worden aangescherpt om zo meer representativiteit en inclusiviteit op en achter de schermen binnen de Amerikaanse filmindustrie te brengen. Zo moeten de genomineerde films aan minimaal twee van de vier inclusiviteitstandaarden voldoen. Binnen de standaarden geldt bijvoorbeeld dat minimaal één hoofdrolspeler of een belangrijk ondersteund personage uit een ‘ondervertegenwoordigde raciale of etnhische groep’ moet komen. Ook moet minstens dertig procent van de cast, ook achter de schermen, uit twee of meer ondervertegenwoordigde groepen bestaan. Onder ondervertegenwoordigde groepen verstaan we vrouwen, mensen uit de L.G.B.T.Q. community , gehandicapten of een raciale of etnische groep. 

Volgens de president van de Academy, Janet Yang, is dit jaar het eerste jaar dat we de inclusiviteitstandaarden daadwerkelijk terug kunnen zien. Dat meldt The Hollywood Reporter in een artikel dat zij recent hebben gepucbliceerd. Hierin vertelt Yang dat dit jaar de 11.000 deelnemers van de Academy verspreid zijn over 93 landen. ‘Dat ziet de Academy als een grote prestatie’, aldus Yang. 

Toch wordt er vanuit de Amerikaanse media nogal kritiek gegeven op de diversiteitsregels. Zo meldde de New York Post in een artikel dat Richard Dreyfuss, een deelnemer van de Adacemy, verdrietig was over de nieuwe diversiteitsregels. Dreyfuss is ervan overtuigd dat het cast-proces van een film belemmerd kan worden wanneer je mensen gaat casten puur om genomineerd te worden voor de Oscars. ‘De persoon die geschikt is voor het onderdeel, moet de rol krijgen. Waarom zou je beperkt moeten worden in je keuzes?’, aldus Dreyfuss. 

Peter Verstraten is een Nederlandse filmwetenschapper met een brede kennis over de filmindustrie van Hollywood. Verstraten vertelt in de radio uitzending van vandaag meer over het effect van de diversiteitsregels op de Amerikaanse filmindustrie: 

Over de auteur

Marit in 't Veen

Dit is Marit in ‘t Veen en ze is 19 jaar. Ze studeert Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Marit is erg geïnteresseerd in andermans verhalen en ze houdt ervan om creatief bezig te zijn. Pakkende verhalen maken en presenteren vind ze het leukste om te doen. Als we het hebben over kunst en cultuur dan zit Marit vooraan in de klas. Waar ze later in het vak van Journalistiek terecht wil komen? Dat moet ze nog ontdekken. Het voordeel hiervan is dat ze voor alles open staat en graag een uitdaging aangaat.