Explainer: De dreigende band tussen Noord-Korea en Rusland

Explainer: De dreigende band tussen Noord-Korea en Rusland

In het begin van oktober werd al bekend dat Noord-Korea een groot aantal goederenwagons richting Rusland stuurde. Op 28 oktober heeft het Witte Huis hier satellietbeelden van vrijgegeven. De samenwerking tussen Rusland en Noord-Korea gaat al een hele tijd terug. Dit begon allemaal al na de Koude oorlog. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 verminderde dit. Nu proberen ze de banden weer te versterken.

Als er tegenwoordig banden zijn tussen Noord-Korea en Rusland, gebeurt dit allemaal met de goedkeuring van China. Zij hebben namelijk veel controle over Noord-Korea. Dit omdat zij verantwoordelijk zijn voor ongeveer 90% van de import van Noord-Korea. China, Noord-Korea en Rusland zijn autoritaire staten. De leider van China heeft zichzelf benoemd voor het leven en Poetin mag ook weer worden herkozen.  Helga Salemon vertelt dat deze samenwerking vooral een soort versterking voor eigen machtspositie is. “Het maakt die mannen niet uit wat er gebeurt als ze maar mogen blijven zitten”, licht Helga toe, expert op het gebied van Rusland. Ook zijn ze bang dat als de westerse democratie in hun land zal overheersen, zij wellicht worden afgezet. In elk geval willen ze het autoritaire model dus behouden. Deze autoritaire landen proberen de mensen hier ook aan te zetten om zich te verzetten tegen de democratie. Dat zie je bij ons in Nederland bijvoorbeeld terug in figuren zoals Thierry Baudet.

Het Royal United Services Institute (Rusi) analyseerde de satellietbeelden met een hoge resolutie en stelde vast dat drie Russische vrachtschepen minimaal vijf keer heen en weer zijn gevaren. Volgens dit instituut varen de schepen voor het eerst sinds een paar weken uit, nadat de Russische minister van Defensie een bezoek heeft gebracht aan Noord-Korea en de nieuwste modellen van het wapenarsenaal van Noord-Korea te zien kreeg. Nadien bracht de Noord-Koreaanse leider ook een bezoek aan Rusland en heeft hij Poetin zijn volledige steun aangeboden voor de “heilige strijd die Moskou voert tegen het westen”.

Hieronder is de explainer over de relatie tussen Noord-Korea en Rusland te horen:

Over de auteur

Danique de Coo

Danique de Coo (2005) woont in het plaatsje Wijk bij Duurstede. In haar vrije tijd kijkt ze graag series op de bank met haar katten of gaat ze leuke dingen doen met vrienden. Vorig jaar is zij geslaagd voor haar HAVO diploma aan het Revius Lyceum Wijk bij Duurstede. Momenteel studeert zij aan de hoge school Utrecht en doet zij de opleiding journalistiek. De reden waarom Danique voor journalistiek heeft gekozen is omdat ze schrijven leuk vindt en verhalen wilt vertellen aan de wereld. Ze weet nog niet precies welke kant in de journalistiek ze op wilt gaan. Werken bij een tijdschriftenblad, radio omroep of televisieprogramma lijkt haar wel wat.