Factchcheck: versterkt de pil de kans op trombose in de lucht?

Factchcheck: versterkt de pil de kans op trombose in de lucht?

Ieder uur krijgen 11 mensen trombose en per dag overlijden er maar liefst 40 mensen aan. Dat de pil de kans op trombose vergroot wisten we al voor langere tijd. Op TikTok gaat er een video rond, waarin gezegd wordt dat als je om de 2 uur in het vliegtuig beweegt. De kans op trombose verkleind. Deze video heeft een ruim bereik, hij is maar liefst al ruim 19 miljoen keer bekeken. Zowel vliegen en het nemen van de anticonceptiepil zijn dingen die de kans op trombose vergroten. De conclusie is dan ook dat het zowel voor mensen die wel en/of niet aan de pil zitten even bewegen een goed idee is, als je een lange tijd stil zit in het vliegtuig.

Eerst even beginnen bij het vliegen zelf, het moment dat je lang gaat reizen, waarbij je dan vaak lang stil zit in bijvoorbeeld de auto of de bus, neemt het risico op trombose toe. Dit is zeker ook het geval bij vliegen. Dit komt doordat als je lang stilzit je bloedstroom trager wordt. Ook kan het de bloedstroom beklemmen, als je een lange tijd in een bepaalde houding blijft zitten. Dit geeft dan een verhoogde kans op stolbaarheid van het bloed. Dit is niet alleen bij oudere mensen, maar kan ook bij jonge mensen gebeuren.

Dit is alleen niet bij alle vluchten, volgens de website van de trombose stichting. Een vliegreis langer dan 5 uur kan dit risico vergroten. Dit doordat het zuurstofgehalte in de lucht lager is. Dat heeft invloed op de samenstelling van het bloed en kan leiden tot een snellere bloedstolling.

“De combinatie van het lagere zuurstofgehalte in de lucht met het lange stilzitten en het nemen van de pil zijn geen dingen die het samen versterken”, vertelt Wendy Wielenga van de Anticonceptiespecialist. Er zijn bepaalde factoren die de kans op trombose vergroten. De pil is zo’n factor en vliegen ook, dus als je het allebei doet, heb je twee factoren die je kans op trombose vergroten. “Het is dus niet dat als je de pil neemt en gaat vliegen dat je het versterkt”, bevestigt Wendy. Het zijn slechts twee dingen die allebei de kans op trombose vergroten en dan ontstaat er dus een hogere kans.

Op de pagina lange reizen, van de website van de trombose stichting staat, het moment dat je gaat vliegen, zonder dat je aan de pil zit wordt de kans op trombose drie keer zo groot dan dat je op de grond staat. Normaal gesproken treft het twee op de duizend mensen, als dit dan met drie keer vergroot wordt, zal dit zes op de duizend mensen in de lucht treffen. Als je aan de pil zit neemt dit risico gemiddeld met vier keer toe. Dit zal dan betekenen dat twaalf op de duizend mensen met trombose wordt getroffen. Dit staat op dezelfde website, op de pagina anticonceptie en trombose

Bij beweging wordt de kans op trombose verkleind, of dit nou in het vliegtuig is of niet, lang stilzitten kan de kans op trombose namelijk vergroten. De trombose kliniek geeft dan ook als tip, om elk uur wat beweging te hebben, je moet vooral goed je kuitspieren, voeten en armen in beweging houden. Dit geldt zowel voor lang reizen als in het ‘dagelijkse leven’. Wendy Wielenga verteld ‘’nou bewegen verkleint de kans op trombose en de kans op trombose in een vliegtuig is vooral omdat je niet lang beweegt. In principe valt het dus reuze mee, dit zie je alleen bij intercontinentale vluchten, dus als jij lekker naar Kreta gaat, dan heb je helemaal niet zo’n vergrootte kans op trombose. Je zit wel is vaker 4 uur stil.

Om tot een conclusie te komen, de kans op trombose is dus eigenlijk vrij klein, het moment dat je beweegt in je leven kan je deze kans nog een keer verkleinen, daarom zou Wendy Wielinga ook hetzelfde advies geven aan iemand die niet aan de pil zit als aan iemand die wel aan de pil zit. “De kans is zo klein, dat ik niet zou zeggen als je wel aan de pil zit dat je om de twee uur moet gaan wandelen en als je niet aan de pil zit dat dit niet hoeft”, eindigt zij.

Over de auteur

Noa van de Weerd

Noa van de Weerd is een 18-jarige student-journalist op de hogeschool Utrecht. Ze is geboren in Ede en woont in Amerongen. In 2022 heeft zij haar diploma gehaald op het christelijk lyceum in Veenendaal. In haar vrije tijd vindt ze het leuk om met haar vriendinnen iets te doen en om te sporten in de sportschool. Ze kijkt er naar uit om bezig te zijn met de journalistiek!