De voorbereiding voor een digitale euro gaat van start

De voorbereiding voor een digitale euro gaat van start

Het begin van de Europese digitale munt is nabij, na twee jaar onderzoek gaat de Europese Centrale Bank (ECB) vanaf 1 november de voorbereidingsfase in. Hierna zal het nog ongeveer twee jaar duren voordat de digitale euro daadwerkelijk beschikbaar is.

Een digitale euro zou een digitale vorm van contant geld zijn, een elektronisch betaalmiddel voor kleinere bedragen dat wordt uitgegeven door de Europese Centrale Bank. Als publiek geld zou een digitale euro voor iedereen in het eurogebied kostenvrij beschikbaar zijn voor digitale betalingen. Dus in plaats van een betaalrekening bij een commerciële bank zouden mensen dan een rekening bij de ECB of DNB hebben waarmee ze kunnen betalen.

De ECB komt met verschillende kenmerken (voordelen) van de digitale Euro, het zou overal geaccepteerd worden, het is kostenvrij, het is offline beschikbaar. Dit betekent dat je geen wifi nodig hebt om betalingen te doen en verder is het veilig te gebruiken, ‘We zouden nooit toegang hebben tot uw persoonsgegevens of deze ergens opslaan; daarom genieten gebruikers maximale privacy. Bij offline betalingen zou de privacy bijna gelijk zijn aan het gebruik van contant geld’, aldus de ECB.

Maar niet iedereen ziet het goede in van een digitale Euro in, zo is Arno Wellens (financieel journalist) kritisch op onder andere de privacy. ‘Als de euro 100% digitaal wordt, is hij per definitie programmeerbaar. Dat dat niet morgen wordt ingezet, betekent niet dat het later niet volgt. Digitale transacties zijn naar hun aard programmeerbaar’, vertelt Arno Wellens. Dat het programmeerbaar kan zijn, betekent dat de overheid straks kan bepalen waar aan jij jouw digitale euro’s uitgeeft. Hoe de privacy geregeld wordt is nog niet volledig duidelijk, maar Het Nederlandse kabinet heeft in elk geval samen met andere landen in een brief gepleit voor voldoende privacy.

De reden dat het idee van de digitale euro is ontstaan is, gekomen door onderzoeken van de ECB. Daarin staat namelijk dat Eurolanden steeds minder contant geld gebruiken. De daling van het betalen met contant geld zorgt automatisch voor een stijging in het gebruiken van de pas. Door toenemende populariteit van digitale betalingen wil de ECB daarop inspelen. Ook in andere landen is het idee van een digitaal betaalmiddel ontstaan. China heeft bijvoorbeeld een digitale yuan en de Verenigde Staten is aan het werken aan een digitale dollar. ‘Een digitale euro zou het eurogebied robuuster maken. Het zou de strategische autonomie en monetaire soevereiniteit van Europa ondersteunen en ons betaallandschap concurrerender maken en minder afhankelijk van niet-Europese betalingsdienstaanbieders’, aldus de ECB.

Over de auteur

Anne-Fleur Berkel

Fleur(2005) woont in een klein dorpje genaamd Achterberg. Fleur is erg creatief en haar hobby’s zijn dan ook in deze hoek. Haar hobby’s zijn schilderen, tekenen, dansen, koken en bakken. Ook is ze erg muzikaal en bespeelt zij de bas gitaar. De reden waarom Fleur gekozen heeft voor journalistiek is omdat zij zoals eerder genoemd erg creatief is en er van houdt om te presenteren. Later wilt zij graag voor de camera staan om nieuwspresentatrice te worden. Ook lijkt het haar wellicht wel wat om in de richting van de politiek te gaan.