De betrouwbaarheid van handlezen

De betrouwbaarheid van handlezen

Handlezen, ook wel bekend als chiromantie, is meer dan 5000 jaar oud. Handleeskundigen beweren karaktereigenschappen en persoonlijkheidskenmerken te kunnen zien door te kijken naar de lijnen in je hand. Vroeger beweerden mensen ook de toekomst te kunnen voorspellen, echter wordt dit tegenwoordig bijna nooit meer gedaan.

Handlezen wordt vaak gebruikt als middel om zelfinzicht te krijgen of om bepaalde vragen in je leven te kunnen beantwoorden. De Duitse psychotherapeut Julius Spier gebruikte handlezen voor een ander doel. Hij geloofde namelijk niet in toekomstvoorspelling maar gebruikte handlezen als middel in zijn therapiepraktijk om een beter beeld te krijgen van zijn cliënten en hen te helpen om emotionele blokkades te verkennen.

Er is nooit wetenschappelijk bewezen dat handlezen echt werkt. Toch is er in de tijd van Julius Spier een onderzoek uitgevoerd waarbij hij van 30 mensen de handen las en hun een diagnose gaf voor een bepaalde ziekte op basis van de lijnen in hun handen. Dokters hadden deze mensen al eerder onderzocht, wat bleek? Spier gaf 15 van deze mensen dezelfde diagnose als de dokters hadden gedaan, bij de andere 15 kwam hij op een andere diagnose dan de dokters. Toen de dokters deze mensen nog eens onder de loep namen, bleek dat Spier gelijk had (A. Nagel, persoonlijke communicatie, 23-4-2024).

Volgens handlijnkundige Suzan Broersen kunnen sommige lijntjes in je handen ook verdwijnen. Als voorbeeld noemt ze de zogeheten ‘faalangstlijnen’. Wanneer je last hebt van faalangst is dit terug te zien in een lijntje op je handen, maar wanneer je faalangst verholpen is, verdwijnt dit lijntje ook uit je handen. Je hersenen zouden namelijk in verband staan met de lijntjes in je handen. Alexandra Nagel noemt de zenuweinden die ervoor zorgen dat de lijntjes in je handen veranderen.

Verslaggever Femke Eelderink sprak met Suzan Broersen tijdens een consult met Sanne Pellicaan. Bekijk de reportage hier:

Over de auteur

Femke Eelderink

Mijn naam is Femke Eelderink, ik zet me in om taboes te doorbreken en maatschappelijke onderwerpen aan het licht te brengen, dit doe ik momenteel met veel plezier voor de omroep OnAir.