Duurzaamheid in de schijnwerpers: de Week van de Circulaire Economie

Duurzaamheid in de schijnwerpers: de Week van de Circulaire Economie

Foto Door: congerdesign via Pixabay

Deze week is het de Week van de Circulaire Economie, een jaarlijks terugkerend evenement dat gewijd is aan het bevorderen van duurzaamheid en het verspreiden van kennis over de circulaire economie. Dit initiatief, dat georganiseerd wordt door het Versnellingshuis ‘Nederland Circulair!’, richt zich op het belang van het hergebruiken, recyclen en efficiënt omgaan met grondstoffen en materialen.

Op donderdag 14 maart worden in Nijmegen de Circular Awards uitgereikt aan inspirerende producten, projecten en ondernemers. Dit jaar kunnen zowel bedrijven tegen elkaar strijden voor een award, maar ook publieke instellingen en individuen. Nieuw dit jaar is de Circular Chain Award, die speciaal gemaakt is voor grote ketensamenwerkingen.

Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Plan Bureau bestonden in 2020 13% van de grondstoffen die gebruikt werden in Nederland uit hergebruikte materialen. Deze hoeveelheid is nagenoeg hetzelfde als in 2014. De Rijksoverheid wil dit percentage snel omhoog krijgen en heeft dan ook een plan om de Nederlandse economie vóór 2050 volledig circulair te maken. Tot nu toe is de doelstelling om in 2030 50% minder primaire abiotische grondstoffen te gebruiken, dit zijn bijvoorbeeld mineralen, metalen en fossiel.

De Week van de Circulaire Economie draagt ook zijn steentje bij om Nederland sneller circulair te krijgen. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd om bewustwording te creëren en mensen te inspireren om actie te ondernemen. Dit omvat seminars, workshops, tentoonstellingen en netwerkevenementen waarbij experts, bedrijven en overheidsinstanties samenkomen om ervaringen en best practices te delen.

De kleine, beginnende, circulaire ondernemers lijken de toekomst te zijn. Ik ging langs bij de winnaar van de 2023 Circular Award in the Business Small Category, PeelPioneers. Indy Aengenend, Innovation marketeer bij PeelPioneers, vertelde mij hoe alles eraan toe gaat bij een circulair bedrijf. Ook sprak ik met Matthijs Koper, duurzame ondernemer bij Tekkoo, over waarom het ingewikkeld kan zijn om een nieuw circulair bedrijf op te starten.

Over de auteur

Lieselot Pol

In mijn artikelen kan je creativiteit terug vinden, zo ben ik vindingrijk met onderwerpen en invalshoeken. Ik hou ervan om te spelen met oprolbaarheid en tekstopmaak. Mensen en hun drijfveren ontdekken vindt ik heel interessant. Iets schrijven wat iemand mee trekt in het verhaal is mijn doel. Ik kan ook overweg met audio en video.