Vegan voeding toch niet goed voor een kat

Vegan voeding toch niet goed voor een kat

-Foto door Mielad Amini

Factcheck-Uit een rapport van Plos Ones die 13 september 2023 is gepubliceerd, is gebleken dat katten die een veganistisch dieet volgen gezonder zijn dan hun vleesetende soortgenoten. Het onderzoek, gebaseerd op een enquête onder 1.369 katteneigenaren, waarvan 127 katten een veganistisch dieet volgden, heeft echter vragen opgeroepen bij experts op het gebied van kattendeskundigheid.

Expertise deskundigen

José Dieker, heeft gedurende meer dan drie decennia haar expertise opgebouwd als paraveterinair en specialist op het gebied van kattenvoeding. In 1982 begon ze haar carrière als paraveterinair in Amsterdam en werkt sinds 1999 met toewijding bij dierenkliniek Het Groote Plein in Weesp. Haar passie voor katten en hun welzijn bracht haar naar de opleiding tot huisdierengedragsadviseur bij Tinley in 2003. Deze opleiding opende de deur naar een diepere betrokkenheid bij kattenvoeding en gezondheid.

José Dieker, een gerenommeerde kattendeskundige en paraveterinair, benadrukt de complexiteit van het voeden van katten met een veganistisch dieet. “Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze essentiële voedingsstoffen uit dierlijke producten moeten halen. Een veganistisch dieet kan leiden tot tekorten, zoals taurine, wat essentieel is voor het voorkomen van blindheid en hartfalen bij katten.”

Yvon Sweere, een gepassioneerde kattengedragstherapeut en docent, ontdekte haar liefde voor katten al op jonge leeftijd. Na het behalen van haar diploma in psychologie en het doorlopen van diverse banen in de gezondheidszorg en het bedrijfsleven, koos ze ervoor om haar jeugdliefde om te zetten in een professionele carrière. In 2006 begon ze nieuwsgierig aan de opleiding Gedragstherapie voor katten, wat resulteerde in het vinden van haar roeping in de wereld van kattengedrag.

Yvon Sweere, kattengedragstherapeut en docent op de opleiding Gedragstherapeut voor katten, voegt eraan toe: “Het is cruciaal om te begrijpen dat katten van nature jagers zijn en hun voedingsbehoeften zijn afgestemd op een dieet met dierlijke eiwitten. Een veganistisch dieet kan leiden tot tekorten aan essentiële voedingsstoffen, wat op lange termijn schadelijk kan zijn voor hun gezondheid.”

Beperkingen van het Onderzoek

Deskundigen benadrukken de beperkingen van het recente onderzoek. “De enquête is afhankelijk van eigenaar rapportages, die subjectief kunnen zijn. Bovendien is het onduidelijk hoe lang de katten op een veganistisch dieet zijn gehouden en of ze mogelijk andere voeding hebben geconsumeerd tijdens deze periode,” zegt Dieker.

Sweere voegt toe: “De studie geeft geen gedetailleerde informatie over de samenstelling van de diëten, en het is mogelijk dat katten op een veganistisch dieet andere voedingsstoffen hebben ontvangen, bijvoorbeeld via supplementen of treats.”

Dieper Ingaan op Gezondheidsrisico’s

Beide experts gaan dieper in op de mogelijke gezondheidsrisico’s van een veganistisch dieet voor katten. Taurine, een aminozuur dat alleen in dierlijke producten voorkomt, wordt door Dieker aangehaald als cruciaal voor katten. “Een tekort aan taurine kan leiden tot blindheid en hartfalen. Het is een essentieel onderdeel van het dieet van katten, en het ontbreekt in plantaardige bronnen.”

Sweere voegt eraan toe dat het natuurlijke dieet van katten bestaat uit dierlijke eiwitten, en een veganistisch dieet kan leiden tot tekorten aan deze essentiële voedingsstof. “Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren die katten nodig hebben. Het vervangen van deze eiwitten door plantaardige bronnen kan leiden tot een onevenwichtige voeding.”

Beide deskundigen benadrukken dat katten van nature jagers zijn en hun spijsverteringsstelsel is geëvolueerd om dierlijke producten te verwerken. Een veganistisch dieet sluit niet aan bij deze evolutionaire behoeften en kan daarom leiden tot gezondheidsproblemen.

De Weg Vooruit

Ondanks het debat over veganistisch kattenvoer, blijven deskundigen waarschuwen tegen het geven van een dieet dat niet in lijn is met de natuurlijke behoeften van katten. Ze adviseren eigenaren om te kiezen voor voeding die rijk is aan dierlijke eiwitten en essentiële voedingsstoffen om de gezondheid en het welzijn van hun huisdieren te waarborgen.

Terwijl het onderzoek beweert dat veganistisch kattenvoer mogelijk gezondheidsvoordelen heeft, zijn deze experts het erover eens dat het respecteren van de evolutionaire behoeften van katten van het grootste belang is. Het verkennen van alternatieve diëten moet altijd plaatsvinden onder begeleiding van dierenartsen en voedingsspecialisten om ervoor te zorgen dat de gezondheid van katten niet in gevaar komt.

Conclusie

In conclusie benadrukken José Dieker en Yvon Sweere de noodzaak van een gebalanceerd dieet dat aansluit bij de natuurlijke behoeften van katten. Hoewel sommige eigenaren mogelijk geïnteresseerd zijn in het delen van hun dieetkeuzes met hun huisdieren, waarschuwen deze experts dat het van vitaal belang is om de specifieke voedingsbehoeften van katten te begrijpen. Een gebalanceerd dieet met hoogwaardige dierlijke eiwitten is essentieel voor hun gezondheid en welzijn. Ondanks de toenemende populariteit van veganistische diëten voor huisdieren, blijven deze deskundigen pleiten voor voorzichtigheid en het vermijden van voedingspraktijken die afwijken van de evolutionaire behoeften van katten.

Over de auteur

Mielad Amini

Mijn naam is Mielad Amini. Ik ben geboren in 2003 en woon in Eindhoven. Je kan me elk moment wakker maken voor pizza of een aflevering van Friends of one piece. In 2020 heb ik mijn havodiploma behaald aan de middelbare school: Stedelijk College. Als je me vroeger zou vragen: 'wat wil je later worden?' Zou mijn antwoord politieman geweest zijn. Dit veranderde toen ik in groep 8 meedeed met een TV-programma, de Beste Vrienden Quiz. Door deze ervaring droomde ik ervan om zoiets nog een keer mee te kunnen maken, maar dan als presentator. Hierdoor studeer ik journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en heb ik als doel later mezelf terug te zien op het jeugdjournaal. Om dit doel te bereiken breng ik verhalen uit. Deze verhalen zijn uit IJsselstein en Nieuwegein. Voordat ik een nieuwsbericht of reportage uitbreng doe ik veel onderzoek, zodat ik iedereen met ECHT nieuws kan verassen!