De toekomst van spruiten en genetische modificatie

De toekomst van spruiten en genetische modificatie

Spruitkool op het land

In het wetsvoorstel van de Europese commissie van afgelopen juli stond het voorstel om de regels rondom genetische modificatie voor bepaalde gewassen te versoepelen. De Europese Commissie vind dat deze technieken ons kunnen helpen om met meer precisie en sneller gewassen te verbeteren. Het voorstel zou de gezondheid van mens, dier en het milieu moeten beschermen. Wat vinden de boeren, die de gewassen verbouwen, hiervan?

Genetische modificatie is misschien wel de veredeling van de toekomst. Dat zijn twee lastige termen in één zin. Voordat er op genetische modificatie ingegaan kan worden, moeten we terug naar wat veredeling nou precies is.  Veredeling is het door kunstmatige selectie ontwikkelen van planten die zo goed mogelijk aan de eisen van de mens voldoen. De boer selecteert dus de planten met de beste eigenschappen en maakt daar de ideale versie van. (Wikipedia-bijdragers, 2023)

Genetische modificatie is een techniek die in Europa verboden is en in Nederland dus niet voorkomt. Het is een techniek om de eigenschappen van een plant aan te passen door een stukje DNA van het ene organisme over te brengen naar een ander organisme. Hiermee kan er in een korte tijd een nieuwe variatie met exact de juiste eigenschappen ontwikkeld worden. (Genetische modificatie, z.d.)

Aart Oppelaar is akkerbouwer en teelt onder andere spruitkool. Hij denkt zelf dat zijn consumenten niet op genetisch gemodificeerde spruiten zitten te wachten. Die vinden het algauw eng omdat er toch geknoeid wordt met het DNA van een organisme. Rene Smulders, onderzoeker plantenveredeling bij Wageningen University en Research, zegt dat een voordeel van genetische modificatie juist is dat er uiteindelijk minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn op het land.

Wel zijn de lange termijn effecten van genetische modificatie nog onbekend. Wat deze techniek dus in de toekomst gaat brengen is nog maar de vraag.

Zien hoe boer Aart zijn spruiten teelt? Bekijk de reportage hieronder!

Over de auteur

Anne van Veen

Anne van Veen (2004) is een enthousiaste journaliste en momenteel student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze is geïnteresseerd in kinderjournalistiek en wil kinderen dan ook graag een podium geven. Met haar passie voor muziek en cultuur, focust ze zich vooral op maatschappelijke thema's.