Factcheck: Invloed van tatoeages op vitamine D productie.

Factcheck: Invloed van tatoeages op vitamine D productie.

Op Instagram wordt veel beweerd rondom gezondheid, door mensen met verschillende niveaus van deskundigheid. Omdat het soms lastig is om het kaf van het koren te scheiden in deze wirwar van gezondheidsgoeroe’ s, zal deze factcheck helderheid proberen te geven over een van deze claims. De claim komt van het Instagram account @yourhealthconcept. Thomas van Doorn zegt in een recente video namelijk het volgende: ‘Getatoeëerde huid kan geen vitamine D meer opnemen’.

Het account @yourhealthconcept is een verlenging van het bedrijf Your Health Concept. Dit bedrijf biedt consulten voor bloedonderzoeken aan, verkoopt bloedwaardenpakketten en geeft masterclasses rondom de thema’s gezondheid voor mannen, voeding en blauw licht. Thomas van Doorn is een van de eigenaren van dit bedrijf en beschrijft zichzelf als een expert op het gebied van quantum biologie. Het Instagram account heeft ruim 13.000 volgers. Omdat Your Health Concept zich als professional in de medische wereld profileert en een relevante hoeveelheid volgers heeft, is het waardevol om na te gaan of de informatie die zij verspreiden wetenschappelijk gegrond is.

Om dit uit te zoeken is het eerst belangrijk om te weten hoe de productie van vitamine D in de huid werkt. Vitamine D wordt namelijk niet opgenomen, maar geproduceerd door de huid. In de bovenste laag van de huid, ook wel de opperhuid genoemd, zit de stof 7-dehydrocholesterol. Als er zonlicht op de huid schijnt wordt deze stof omgezet in vitamine D3. Vitamine D3 is erg belangrijk voor de gezondheid. Zo versterkt het de botten en de tanden, stimuleert het de alvleesklier en de insulineproductie en speelt het een belangrijke rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Tatoeages zijn permanente markeringen in de huid. Omdat de opperhuid zichzelf constant vernieuwd, wordt de inkt tijdens het zetten van een tatoeage tot in de tweede huidlaag ingebracht.

Om er achter te komen of de stelling van Thomas van Doorn klopt, ben ik op zoek gegaan naar onderzoeken rondom dit onderwerp. Echter was er zelfs na een grondige online zoektocht geen publicatie te vinden die hier een uitspraak over deed. Ik nam daarom contact op met Van Doorn, om na te gaan welke bronnen hij geraadpleegd had. Hij noemde 3 personen die deze stelling ondersteunden. Dit waren Alexander Wunsch, een Duitse professor die veel publiceert over fotobiologie, Jack Kruse, een neurochirurg en Marie Leger, een dermatologe.

Tijdens mijn research naar deze mensen vond ik dat zij inderdaad allemaal op zijn minst beweerden dat tatoeages een invloed zou kunnen hebben op de vitamine D productie van de huid. Toch kon ik ook met hun namen nergens publiekelijke onderzoeken vinden of wetenschappelijke onderbouwing krijgen voor deze claim. Van Doorn stelde als reactie hierop dat er wel onderzoeken waren, maar niet op grote schaal en dat deze alleen achter een betaalmuur te vinden waren. Hij zou mij de stukken toesturen, maar heeft dat tot op heden niet gedaan. Ook kon hij zelf geen verdere uitleg geven over hoe tatoeages de vitamine D3 productie beïnvloedde, omdat dit naar zijn zeggen te ingewikkeld was.

Omdat de claim nog steeds niet bevestigd kan worden door middel van wetenschappelijk onderzoek, nam ik contact op met Sebastiaan van der Bent. Van der Bent is dermatoloog en oprichter van de Tattoopoli. Hij deed meerdere onderzoeken rondom tatoeages en complicaties daaromheen. In tegenstelling tot Van Doorn geeft Van der Bent aan dat er naar deze claim geen onderzoek is gedaan. ‘  De productie van vitamine D in de huid is afhankelijk van een aantal zaken, waaronder zongedrag, leeftijd, gebruik van zonnebrandcrème en hoeveelheid lichaamseigen pigment (melanine).  Of lichaamsvreemde tattoo pigmenten (de stoffen die permanente kleur geven in tatoeage inkt) hierop invloed hebben, is onbekend’, stelt hij.

Vanuit zijn expertise kan hij wel iets zeggen over de waarschijnlijkheid van deze stelling. ‘Aangezien een getatoeëerde huid ook kan verbranden in de zon, mensen met een hele donkere huid (veel lichaamseigen pigment) ook vitamine D kunnen aanmaken én omdat tattoo pigment maar relatief beperkte ruimte inneemt in de huid, lijkt mij de bewering onwaarschijnlijk’, aldus Van der Bent.

Het is dus lastig om een duidelijke conclusie te trekken over deze bewering, omdat er twee kanten zijn die elkaar tegenspreken. Door het gebrek aan vindbaar wetenschappelijk bewijs kan er geen gegronde conclusie worden getrokken over of tatoeages invloed hebben op de vitamine D productie in de huid.

Over de auteur

Jesse Wagenvoord

Ik ben Jesse Wagenvoord (2005) en ik ben heel gemotiveerd om een goede journalist te worden. Geboren en getogen in Lopik groeide ik op als een nieuwsgierig en creatief meisje. Na mijn schooltijd op het Schoonhovens College heb ik getwijfeld over Psychologie maar uiteindelijk gekozen voor de School van Journalistiek in Utrecht. Toch lijkt het me wel leuk om dit vakgebied te verwerken in mijn journalistieke carrière. Ik wil graag bijzondere verhalen maken en erachter komen waarom bepaalde mensen bepaalde keuzes maken.