Free Press Unlimited zet persvrijheid op agenda Tweede Kamer

Free Press Unlimited zet persvrijheid op agenda Tweede Kamer

Sprekers tijdens het event

In Nieuwspoort, het perscentrum in de Tweede Kamer, ging het afgelopen dinsdag over de veiligheid en vrijheid van journalisten. Over heel de wereld staat dit onder druk en ook in Nederland worden steeds meer zorgen geuit. Free Press Unlimited vraagt hier aandacht voor.

Op de index van persvrijheid wereldwijd, stond ons land vorig jaar nog op een historisch laag punt van plek 28. Dit kwam mede door de moord op Peter R. de Vries. Toch had het ook met meer te maken. Journalisten werden bij een kerk in Krimpen aan den IJssel aangevallen en de NOS haalde haar logo’s van auto’s en straalwagens. De lage plek op die wereldwijde index werd dit jaar weer enigszins hersteld. We kwamen terug in de top tien en het debat verstomde een beetje.  

De stem van Free Press Unlimited 

Toch wil Free Press Unlimited daar verandering in brengen. De internationale persvrijheidsorganisatie zet zich normaliter in het buitenland in, maar voelt zich nu genoodzaakt om in aanloop naar de verkiezingen haar stem te laten horen. Op 22 november kan namelijk, volgens hen, het verschil gemaakt worden. Waar de ene partij voor persvrijheid is en naast journalisten gaat staan, zijn er ook partijen die alleen maar kritiek hebben. De PVV, FvD en JA21 worden tijdens de bijeenkomst ook genoemd als gevaren voor de democratie. Dat is omdat ze een van de steunpilaren daarvan, volgens Free Press Unlimited de vrije pers, wegneemt met de plannen in de verkiezingsprogramma’s.  

Steun verdwijnt langzaam 

Om die reden werd door onder andere aanstaand oud-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma een toespraak gehouden over het belang van steun in de Tweede Kamer aan de journalistiek. Hier is Ruth Kronenburg, directeur van Free Press Unlimited, erg blij mee: ‘We willen graag dat meer kamerleden achter ons gaan staan. Sjoerd vertrekt en laat een gat achter zich en we hopen maar dat het wordt opgevuld door een nieuw kamerlid.’  

Door aandacht te vragen voor persvrijheid hoopt Kronenburg de politiek weer wakker te schudden. ‘Op naar een veiligere toekomst voor vrije pers.’ 

Kijk hieronder de reportage die redacteur Kevin Valk bij het evenement maakte. Hij spreekt met Ruth Kronenburg en Evelien Wijkstra.

Of bekijk het gesprek in de uitzending over persvrijheid:

Over de auteur

Kevin Valk

Kevin Valk (2004) studeert aan de School voor Journalistiek. Kevin vindt journalistieke betrouwbaarheid, hoor en wederhoor en het bespreken van maatschappelijke discussies belangrijk. Een van de kernwaarden van Kevin is dat iedereen gehoord moet worden. Ook straalt hij graag in zijn radiostudio, waar hij met sfeer en goede verhalen zijn passie voor muziek deelt.