Factcheck: ‘Raak je van hormoon- en puberteitsremmers onvruchtbaar?’

Factcheck: ‘Raak je van hormoon- en puberteitsremmers onvruchtbaar?’

Met de verkiezingen achter ons hebben we vele opinies over kwesties gehoord van politici. En één daarvan was Thierry Baudet, van de partij ‘Forum voor democratie’. Hij is ervan overtuigd dat hormoon- en puberteitsremmers je voor altijd onvruchtbaar zouden maken, maar is dat ook echt zo? In deze factcheck zoek ik het voor je uit!

Aanleiding

De stelling ‘Hormoon- en puberteitsremmers maken je voor altijd onvruchtbaar’ heeft de lijsttrekker van de FvD niet één keer besproken. Zo komt het naar voren in de YouTube serie ‘Andy in de Auto’ waar Baudet samen met de presentator praat over ‘de onvruchtbaarheid door hormoon- en puberteitsremmers’ en noemt hij daarbij dat dat jongeren vanaf elf jaar gemakkelijk aan deze medicijnen kunnen komen. Dit standpunt herhaalt hij in de tweede kamer en in het recente debat tegen Rob Jetten bij NOS op 3. Daarnaast heeft hij een motie ingediend die luidt, ‘hormoon- en puberteitsremmers moeten we verbieden voor minderjarigen’ onder het motto dat het jonge kinderen onomkeerbaar onvruchtbaar zou maken. Echter heeft hij het geen enkele keer zijn perceptie onderbouwd aan de hand van bewijzen en/of onderzoeken. (Interesse naar de filmpjes waarin hij deze kwestie aan de kaak stelt? Onderaan het artikel staan de betreffende documenten inclusief tijdcodes.)

Achtergrondinformatie

Voordat we er verder induiken, kijken wij eerst even wat hormoonremmers precies zijn en waar het voor wordt gebruikt. Volgens de website van het Amsterdam UMC ‘zijn puberteitsremmers hormonen die ervoor zorgen dat je lichaam nog niet in zijn volwassen vormen gaat groeien, zodat de persoon in kwestie nog wat langer de tijd heeft om uit te zoeken wat hij/zij wil.’ Iemand die hier behoefte aan heeft, heeft genderdysforie.

Genderdysforie is een genderincongruentie, dit houdt letterlijk gesproken in dat de geest niet bij het lijf past. De website van UMCG stelt ’Mensen met genderdysforie hebben een sterk gevoel van onvrede met het geslacht waarmee ze geboren en opgegroeid zijn. Het gender past niet bij hoe ze zich voelen en hoe ze zich willen uiten’.

Dan hormoonremmers deze medicijnen remmen het hormoon van het geslacht dat je niet meer wil zijn. Hormoonremmers kunnen in combinatie met cross-sekse hormonen worden gebruikt. Hormoonremmers remmen dan testosteron of oestrogeen af en de cross-sekse hormoon is het hormoon dat je wil ontvangen, dus het tegenovergestelde. Even een voorbeeld, een biologische man die vrouw wil worden gebruikt testosteronremmer en oestrogeen. Voor een biologische vrouw is dit precies andersom.

Waar of niet waar?

Deze middelen hebben veel effect op het lichaam. Als je op jonge leeftijd puberteitsremmers neemt stopt de groei van vrouwelijke of mannelijke secundaire geslachtskenmerken. Maar ook je algehele groei lijdt eronder, doordat je je minder goed kan ontwikkelen kunnen je botten niet goed volgroeien en heb je minder sterke botten dan je leeftijdsgenoten. Volgens het Amsterdam UMC kan bij een biologische vrouw de eicellen soort van in slaap raken. Er verandert daarbij niks aan de kwantiteit en kwaliteit van de eicellen. Bij biologische mannen die puberteitsremmers nemen, stopt de productie van zaadcellen en hun zaadballen kunnen kleiner worden.

Hormoonremmers hebben minder negatieve gevolgen. Ik heb hierover gesproken met gynaecoloog, Dr. N. van Mello. Ze houdt zich bezig met de zorg voor transgenderpatiënten, onder andere op het gebied vruchtbaarheid en hormoonzorg.  Zij geeft aan dat hormoonremmers de aanmaak van je eigen geslachtshormonen stoppen. Op die manier groeien de ongewenste geslachtskenmerken niet en wordt er plaats gemaakt voor de geslachtskenmerken die je wel wil.

Ondanks dat de middelen wel ingrijpende effecten kunnen hebben zegt van Mello ‘Ze maken je niet onvruchtbaar en het is omkeerbaar. Als je stopt met het innemen van de hormonen, komen je eigen hormonen gewoon weer op. En komt bijvoorbeeld de zaadproductie gewoon weer terug’.

Conclusie

Tijdens het gebruik van de middelen ben je dus niet vruchtbaar. Als je stopt met de medicatie komt deze vruchtbaarheid terug. De stelling ‘Hormoon- en puberteitsremmers maken je onvruchtbaar’ van Thierry Baudet klopt niet.

Handige links:

Bij Andy in de auto: 4.29 -5.37 https://www.youtube.com/watch?v=94mlDPw-wIw

Tweede kamer: https://www.youtube.com/watch?v=G1V2h4wpAZQ

Motie: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2023Z15681&did=2023D38283

Debat NOS op 3: 1.10.56 – 1.11.16 https://www.youtube.com/watch?v=PvwqLI-8Npc

Over de auteur

Anna van den Hazel

Anna van den Hazel (2004) is een enthousiaste student aan de hogeschool voor journalistiek met een grote passie voor kennis. Al van jongs af aan wil ze graag zoveel mogelijk van alles leren en weten. Om deze wens waar te maken studeert ze sinds augustus 2022 aan de hogeschool voor journalistiek. Daarbij vind ze het belangrijk om de positieve kant van het nieuws te laten zien. Naast leren vindt Anna het leuk om te socialiseren, in de keuken te staan, sporten, gamen en haar creativiteit te uiten.