Eindeloze mogelijkheden in de Week van de Toegankelijkheid

Eindeloze mogelijkheden in de Week van de Toegankelijkheid

ROTTERDAM – Lopen, rennen, springen en praten, het lijken voor de meeste mensen vanzelfsprekende activiteiten. Toch hebben 1 op de 5 mensen in Nederland een verstandelijke of lichamelijke beperking. In de Week van de Toegankelijkheid, die afgelopen maandag van start is gegaan, wordt aandacht besteed aan deze groep. Mensen met een beperking moeten volledig mee kunnen draaien, en zich welkom voelen in alle delen van de samenleving. Het thema van dit jaar: ‘toegankelijkheid loont’.  

Het thema ‘toegankelijkheid loont’ is gekozen om te laten zien dat toegankelijkheid niet alleen voor mensen met een beperking, maar ook iedereen daaromheen voordelen heeft. Zo kunnen toegankelijke winkels of hotels meer klanten ontvangen en kan een toegankelijk festival veel meer bezoekers trekken.

Er zijn verschillende aspecten als het gaat om toegankelijkheid. Fysieke toegankelijkheid is vaak het meest voor de hand liggende. Het gaat er dan om dat gebouwen of locaties een deur hebben waar een rolstoel doorheen past, waar toegang tot een lift is en waar mensen met een beperking naar de wc kunnen. Daarnaast wordt er tegenwoordig ook steeds meer ingezet op digitale toegankelijkheid. Zo kunnen websites met slecht leesbare lettertypes voor slechtzienden, of video’s zonder ondertiteling voor slechthorenden, problemen veroorzaken. Ook hier wordt dus op ingezet tijdens de Week van de Toegankelijkheid. Maar het gaat verder dan praktische zaken. Er wordt ook aandacht besteed aan sociale toegankelijkheid.

Sociale toegankelijkheid heeft vooral te maken met de manier waarop mensen met een beperking bejegend worden. Mensen met een beperking geven aan vaak betutteld of ongevraagd geholpen te worden. In de Week van de Toegankelijkheid wordt de focus gelegd op gastvrijheid richting mensen met een beperking.

Soms weten mensen niet goed hoe ze met iemand met een beperking om moeten gaan. Willem Philipsen van Onbeperkt Rotterdam geeft hier de gouden tip voor. ‘Het beste wat je kunt doen, is het gewoon vragen. Vraag waarmee iemand hulp nodig heeft en of diegene überhaupt wel geholpen wil worden. Pak bijvoorbeeld nooit zomaar iemands arm, ook al is het goed bedoeld. Altijd eerst vragen.’

De Bridge band 

Dat toegankelijkheid loont, wordt duidelijk tijdens het openingsconcert van De Bridge band uit Rotterdam. Zij trappen de Week van de Toegankelijkheid af door te laten zien wat er gebeurt als je in plaats van in beperkingen, in mogelijkheden denkt.  

Over de auteur

Jesse Wagenvoord

Ik ben Jesse Wagenvoord (2005) en ik ben heel gemotiveerd om een goede journalist te worden. Geboren en getogen in Lopik groeide ik op als een nieuwsgierig en creatief meisje. Na mijn schooltijd op het Schoonhovens College heb ik getwijfeld over Psychologie maar uiteindelijk gekozen voor de School van Journalistiek in Utrecht. Toch lijkt het me wel leuk om dit vakgebied te verwerken in mijn journalistieke carrière. Ik wil graag bijzondere verhalen maken en erachter komen waarom bepaalde mensen bepaalde keuzes maken.