Factcheck: Nieuwe banden zijn niet gevaarlijker dan versleten banden

Factcheck: Nieuwe banden zijn niet gevaarlijker dan versleten banden

‘Waarom nieuwe banden nóg gevaarlijker zijn dan versleten banden.’ Deze quote is gemaakt door mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn, hij heeft het artikel geschreven voor het Belgische magazine HLN. Dit klopt niet helemaal, het is namelijk alleen in het begin wat gevaarlijker door de wax.

Het artikel begint met de uitleg over wat voor een effect de banden hebben wanneer je met de auto rijdt. ‘De band is het enige contact van de auto met de ondergrond. Dit wil zeggen dat alles wat je van de auto verwacht – door het kleine contactoppervlak van de band loopt. Dat is ruwweg vier keer de oppervlakte van een handpalm. Logisch dat de slijtage een erg groot effect kan hebben op het vermogen van je auto om de baan te houden’, vertelt Vanhaelewyn. Op de site van de ANWB staat hier meer uitleg, waarom en wanneer je een band zou moeten vervangen. ‘Rijden met versleten banden is een veiligheidsrisico. ‘Ze op tijd vervangen is dus heel belangrijk’, meldt de ANWB. De veiligheidsrisico’s houden vooral in dat als je met een versleten band gaat rijden minder grip hebt op de weg. Dit kan ervoor zorgen dat als je bijvoorbeeld op een nat wegdek rijdt, je weg kan glijden en minder goed kan remmen.

In het artikel van HLN komt één onderwerp het meest naar voren. Dat is namelijk de wax die op de autobanden zit. Vanhaelewyn vertelt hierover:’ Toch zijn nieuwe banden vaak spekglad. De oorzaak: op nieuwe banden zit wax. Tot die wax is afgesleten zal een band weinig grip hebben.’ Om erachter te komen of de wax daadwerkelijk invloed heeft op het rijgedrag heb ik twee bandenspecialisten benaderd, Banden Center Ede en Harus Banden. Beiden geven gelijk aan dat als er überhaupt wax op de autoband zit je dit erna 100 à 130 km er hebt afgereden. Je moet dan wel extra opletten met het rijden, maar dat is dan voor even. Dit wordt ook gezegd in het artikel maar pas in het midden, dit brengt de stelling dat het gevaarlijker is dan versleten banden al in twijfel.

Na gesprek met Mikail van Harus Banden kwam er meer informatie bekend over de verschillen tussen banden. Het blijkt namelijk dat niet op elke band wax zit terwijl dit wel in het artikel van HLN wordt vermeld. ‘Het is per fabriek verschillend of er wax op de band zit’, aldus Mikail. Verder vertelt hij ook dat als er wel wax op de band zit, dit niet gevaarlijk hoeft te zijn, dat hangt namelijk meer af van de kwaliteit van de band in plaats van de wax. In plaats van wax kunnen er ook siliconen gebruikt worden voor de banden en dat gaat er volgens Mikail ook snel vanaf.

Een ding dat opvalt uit een artikel van het AD zijn motorbanden. In het artikel van het AD is de basis gebaseerd op het artikel van HLN, maar dan met nog wat verdere informatie. Helemaal onderaan dit artikel staat: ‘Vooral op motorsites wordt veelvuldig gewaarschuwd voor deze gladde laag, aangezien het gevaar van weinig grip bij motorfietsen nog veel eerder tot ongelukken kan leiden.’ Dit is opvallend aangezien het begin van het artikel over autobanden gaat. Het blijkt dat het gevaar van wax op de banden vooral speelt bij motorbanden en niet bij autobanden. ‘Bij nieuwe motorbanden is de waarschuwing heel gebruikelijk en wordt het ook op het factuur nadrukkelijk gemeld’, vertelt Sanne Over, ANWB.

Conclusie

De stelling over dat het gevaarlijker is om met nieuwe banden te rijden gevaarlijker is dan met versleten banden, is dus voor even waar. Want als er wax op de band zit wordt dit er al snel vanaf gereden. Dit is dus voor het moment dat de wax erop zit gevaarlijk, daarna heeft de bestuurder er geen last meer van. Verder is de stelling vooral van belang bij motorbanden en niet bij autobanden.

Over de auteur

Anne-Fleur Berkel

Fleur(2005) woont in een klein dorpje genaamd Achterberg. Fleur is erg creatief en haar hobby’s zijn dan ook in deze hoek. Haar hobby’s zijn schilderen, tekenen, dansen, koken en bakken. Ook is ze erg muzikaal en bespeelt zij de bas gitaar. De reden waarom Fleur gekozen heeft voor journalistiek is omdat zij zoals eerder genoemd erg creatief is en er van houdt om te presenteren. Later wilt zij graag voor de camera staan om nieuwspresentatrice te worden. Ook lijkt het haar wellicht wel wat om in de richting van de politiek te gaan.