Mond van Jagger

Mond van Jagger

Er zijn weinig bandlogo’s die wereldwijd zo herkenbaar zijn als het logo van de Rolling Stones. De rode lippen met de tong kan je overal wel terug herkennen. Niet alleen in Europa is het een erg herkenbaar logo maar in Amerika of Azië kan je dit logo ook vinden.  

Het logo is ooit ontworpen door John Pasche, hij was destijds nog een kunstacademie student en schijnt maar 50 dollar gekregen te hebben voor het ontwerp. Vanwege het succes van het album ‘Sticky fingers’ (1970), waar het logo opstond, kreeg Pasche twee jaar later alsnog 200 dollar erbij.  

Het eerste wat Pasche opviel toen hij Mick Jagger ontmoette waren zijn grootte lippen en zijn mond. Daarna is hij gaan kijken naar de Hindoe-Godin Kali, zij wordt vaak afgebeeld met een tong uit haar mond. Ze wordt gezien als de verpersoonlijking van de Tijd en staat bekend om haar vernietigende en transformerende eigenschappen en staat veel in verband met dood en wedergeboorte. Al heeft Pasche nooit gezegd dat de betekenis van de Godin hem inspireerde.  

Alleen al door de internationale expositie over The Rolling Stones te volgen kan je opvallen hoe wereldwijd de band eigenlijk bekend is. De expositie begon in Londen, d=vervolgens ging hij naar de VS, daarna Azië en nu staat hij in het Groninger museum.  

Toch worden ze in ze in bijvoorbeeld China niet overal herkend. In 2006 speelde ze daar nog live en kwam er uit een artikel van de New York Times naar boven dat de mensen die naar dat concert heengingen de Stones niet eens kende. Nu anno 2023 kennen veel Chinezen het logo van Rolling Stones wel weer. Dat is wellicht omdat het logo op veel T-shirts over de wereld te zien zijn. Uit een onderzoek van DiscoverMusic bleek dat de iconische mond met de tong het meest iconische T-shirt logo allertijden was. In dit onderzoek kwam het silhouet van Che Guevara tweede en het Hard Rock Café logo derde.  

Over de auteur

Froukje Idema

Froukje Idema (2004) is een journalistiek student aan de hogeschool Utrecht. Ze is erg geïnteresseerd in het vak en heeft een breed interesse veld. Ook vind ze het interessant om maatschappelijke discussies op de voet te volgen. Het liefst zou ze de onderzoeksjournalistiek ingaan.