De geopolitieke strijd binnen de windmolenindustrie

De geopolitieke strijd binnen de windmolenindustrie

Windmolens (foto: Pixabay, Tom Swinnen)

Het ingrijpen door de Europese Commissie binnen de windmolenindustrie zet de verhoudingen tussen Europa en China op scherp. Vanwege de snelle ontwikkeling van de Chinese windindustrie en de Europese malaise binnen de eigen windenergiesector heeft de Europese Commissie besloten in te grijpen. Dit is gedaan in de vorm van een actieplan om de eigen windindustrie binnen de EU te versterken. China verwijt Europa daardoor protectionisme, oftewel bescherming tegen buitenlandse concurrentie.

De windenergiesector in Europa groeit niet zo snel als gehoopt. Vele fabrieken komen niet aan de maximale productiecapaciteit en zijn in afwachting van verschillende vergunningsprocedures. De afgelopen tien jaar liep Europa wereldwijd gezien voorop met het verduurzamen van zijn energie-aanbod. Echter is de productie van windenergie de laatste periode minder aantrekkelijk geworden. Dit vooral vanwege de stijgende productiekosten, rentes en hoge inflatie. De inkomsten bij windproducenten en energiebedrijven dalen, terwijl de windenergiesector een groeimarkt moet zijn met het oog op de energietransitie.

Europa wil tegen 2030 minstens 42,5% van zijn stroom uit hernieuwbare energiebronnen halen. Begroot is dat windenergie daarin een groot belang gaat zijn. Daarom is er een steunplan in het leven geroepen voor deze sector, genaamd Wind Power Package. Het plan bestaat uit vijftien acties, beschreven om de Europese windenergie-industrie te versterken. De Europese Investeringsbank speelt een sleutelrol en zal zich garant stellen bij grote projecten.

Europese interne markt beschermen

De achterliggende gedachte van het actieplan is om te voorkomen dat de Europese windmolenindustrie buiten de markt geprijsd gaat worden. Zoals genoemd zijn er verschillende problemen waartegen de Europese windenergiesector loopt. De laatste tijd groeit de druk van andere windmolenproducenten. Chinese windturbinefabrikanten mengen zich nadrukkelijk in Europa bij het binnenhalen van orders. Ze bieden goedkopere turbines aan dan de Europese producenten, met daarbij de optie tot uitgestelde betaling, welke worden gesubsidieerd door de Chinese staat. De Europese Commissie maakt zich als gevolg hiervan op om de Europese windindustrie zonder twijfel en terughoudendheid te verdedigen. De aangekondigde maatregelen vanuit Europa worden door China bestempeld als protectionisme.

Chinese afhankelijkheid

Met een groeiende geopolitieke gevoeligheid rond China is Europa dus bereid om in te grijpen. Er is al langere tijd veel te doen omtrent de afhankelijkheid van China. Eerder in het jaar sprak de Europese Commissie al over het feit dat de EU te afhankelijk is van China als het aankomt op verschillende grondstoffen, en pleitte dan ook te kijken naar de mogelijkheden meer grondstoffen uit eigen bodem te halen. CDA-Europarlementariër Tom Berendsen ziet hier het positieve van in. ‘We moeten minder naïef zijn over dit soort strategische afhankelijkheden’, benadrukt hij. Het is dan ook de vraag hoe zich dit gaat ontwikkelen de komende tijd.

Bekijk hieronder de explainer met daarin uitgelegd de strijd binnen de windmolenindustrie tussen Europa en China.

Bron: Pixabay.com – TPMotion – Creative Commons Zero

Over de auteur

Rick de Ruijgt

Rick de Ruijgt (2001) is student aan de Hogeschool van Utrecht. Hier studeert hij bedrijfskunde, nu in combinatie met de opleiding journalistiek. In zijn vrije tijd is Rick een fervent sporter (schaatsen, wielrennen).