Acapulco in puin: de nasleep van orkaan Otis

Acapulco in puin: de nasleep van orkaan Otis

Afbeelding van WikiImages via Pixabay

Een verwoestende orkaan genaamd Otis heeft de ‘Parel van de Pacific’, Acapulco in Mexico, veranderd in een spookstad. Stel je voor: gebouwen weggevaagd, straten in puin en een gevoel van chaos dat je eerder in een film over het einde van de wereld zou verwachten.

Er zijn momenteel 54 mensen vermist sinds de orkaan Otis in Mexico. De storm raasde woensdag met windsnelheden van maximaal 270 kilometer per uur over de populaire badplaats Acapulco en heeft volgens de autoriteiten van de zuidelijke staat Guerrero ten minste 46 levens geëist. President Andrés Manuel López Obrador heeft de lokale autoriteiten opgeroepen basisgoederen te leveren aan de bevolking van het toeristische dorpje. De autoriteiten hebben besloten om 17.000 militairen naar de stad te sturen, zowel om de rust te bewaren als om te assisteren bij de distributie van voedsel en benodigdheden.

Professor Wil Pansters, een expert in sociale en politieke organisaties in Latijns-Amerika, heeft zijn inzichten gedeeld over de complexe sociale structuren die een cruciale rol spelen bij het begrijpen van de impact van dergelijke rampen. “Meer recentelijk heb ik mij ook gespecialiseerd in geweld en onveiligheid in het hedendaagse Latijns-Amerika”, benadrukt Pansters. “Mijn eerdere onderzoek heeft aangetoond dat de flexibiliteit van maatschappijen en hun collectieve inspanningen van cruciaal belang zijn bij het herstel na dergelijke catastrofes”, voegde hij toe. Zijn expertise biedt een diepgaand begrip van de uitdagingen waarmee de samenleving in Acapulco wordt geconfronteerd.

Hoewel het aantal slachtoffers beperkt lijkt te zijn, zorgt de trage reactie van de autoriteiten voor veel kritiek bij de mensen uit het getroffen gebied. De overheid begon zaterdag met het verdelen van hulpgoederen. Wat volgens de bewoners veel te laat zou zijn geweest. Mensen uiten zich hier veel over in verschillende posts op X (Twitter). De stad is bijna van de kaart geveegd, met hotels en huizen die compleet vernietigd zijn. Bijna een half miljoen mensen zitten zonder stroom. Ook gaan er geruchten rond over plunderingen die plaatsvinden.

Ondertussen krijgt de president van Mexico kritiek te verduren vanwege zijn reactie op deze ramp. Tijdens een persconferentie verkondigde hij dat de bewoners van het noodgebied alleen steun van het leger zouden moeten aanvaarden. Pansters voegt nog toe: “Het herstel van Acapulco zal zeker niet makkelijk zijn, maar de veerkracht van deze gemeenschap zal hen zeker helpen om hun stad weer op te bouwen.”

Over de auteur

Zara van der Ben

Zara van der Ben is 18 jaar oud en woont in Zoetermeer. Zij is student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zara schrijft voor De Nieuwsooievaar en is erg geïnteresseerd in cultuur, media en maatschappelijke problemen. Contact: Mail: zara.vanderben@student.hu.nl Instagram: zaravdben._