Prikkelarme activiteiten openen deur voor mensen met hersenaandoeningen

Prikkelarme activiteiten openen deur voor mensen met hersenaandoeningen

VENLO – Je hoort het steeds vaker, mensen die zeggen dat ze even te veel prikkels hebben. Zeven op de tien Nederlanders geeft aan wel eens overprikkeld te zijn. De wetenschap vindt het lastig om te stellen of deze mensen echt allemaal last hebben van overprikkeling, of dat het een modewoord is geworden. Het is namelijk per persoon verschillend hoe overprikkeling zich uit. Wie echter wel bewezen last hebben van te veel prikkels, zijn mensen met een hersenaandoening, en daar komt steeds meer aandacht voor.

Bij mensen die een hersenaandoening hebben, komen prikkels die anderen misschien als onopvallend ervaren, extra hard aan. Dit gaat onder andere over mensen met ADHD, hersenletsel, depressie, autisme, Parkinson en andere aandoeningen. Maar hoe werkt dit precies? Er zijn meerdere manieren om overprikkeling in de hersenen te verklaren. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met een slecht werkend aandachtsfilter, waardoor je hersenen niet goed kunnen filteren welke prikkels relevant zijn om waar te nemen en welke niet. Overprikkeling kan ook veroorzaakt worden door de manier waarop de hersenen informatie verwerken. Zo kun je een lagere drempelwaarde hebben voor het waarnemen van geluid, waardoor geluiden veel harder binnenkomen.

Ten gevolgen van overprikkeling kunnen mensen last krijgen van onder andere hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen en extreme uiting van emoties. Mensen met een hersenaandoening kunnen dus veel last ervaren tijdens dagelijkse activiteiten. Door de uiterlijke onzichtbaarheid van dit probleem werd er lange tijd nog weinig rekening gehouden met deze groep.

Echter lijkt er zich nu een ommekeer te voltrekken in de samenleving. In deze tijd van inclusie en toegankelijkheid zie je steeds meer prikkelarme activiteiten georganiseerd worden, waarbij gezorgd wordt voor een zo rustig en prikkelarm mogelijke omgeving. Prikkelarme kermissen zijn een goed voorbeeld hiervan. Door de felle lichteffecten en de draaisnelheid van de attracties is dit uitje normaliter voor veel prikkelgevoelige mensen geen optie. Daarom worden de lichten en de geluiden op veel plekken tijdelijk uitgezet voor deze doelgroep.  Ook Venlo zet zich in voor inclusie en organiseerde een prikkelarme kermismiddag. Luister deze audioreportage om te horen hoe dat er aan toe ging.

Over de auteur

Jesse Wagenvoord

Ik ben Jesse Wagenvoord (2005) en ik ben heel gemotiveerd om een goede journalist te worden. Geboren en getogen in Lopik groeide ik op als een nieuwsgierig en creatief meisje. Na mijn schooltijd op het Schoonhovens College heb ik getwijfeld over Psychologie maar uiteindelijk gekozen voor de School van Journalistiek in Utrecht. Toch lijkt het me wel leuk om dit vakgebied te verwerken in mijn journalistieke carrière. Ik wil graag bijzondere verhalen maken en erachter komen waarom bepaalde mensen bepaalde keuzes maken.