Hoe reageert Nederland op de ontwikkelingen in Gaza?

Hoe reageert Nederland op de ontwikkelingen in Gaza?

Afgelopen week is Israël begonnen met het bombarderen op Rafah. In Rafah verblijven naar schatting 1,5 miljoen Palestijnen. Ook heeft Israël een grondoffensief aangekondigd, waarbij zij Rafah zullen binnenvallen.

In de uitzending spraken wij met Thomas van Gool, hij is projectleider Israël-Palestina voor vredesorganisatie PAX. Tijdens het gesprek spraken we met hem over: hoe Rutte en de Nederlandse staat reageert op het conflict, het in cassatie gaan van de staat tegen the Rights Forum en de beweegredenen achter de manier hoe Rutte en de Nederlandse staat zich opstelt in opzichten van dit conflict. Luister het gesprek hieronder:

Naar aanleiding van de Bombardementen in Rafah heeft Eindhoven4Palestine een nieuwe sit-in demonstratie gepland. Deze zal plaats vinden op 15 februari 18.00 op Eindhoven Centraal. “Wij willen deze keer vooral aandacht vragen voor de situatie in Rafah. Het feit dat daar naar schatting 1,5 miljoen gevluchte Palestijnen verblijven, met de hoop dat ze zich daar iets veiliger zouden voelen. En dat nu zelfs hier bombardementen en een dreigende grondaanval plaats vinden is zorgelijk. Daarom vragen we met deze sit-in aandacht hiervoor” vertelt Marieke Stam, onderdeel en aanspreekpunt Eindhoven4Palestine.

Inmiddels is dit al de zevende sit-in die Eindhoven4Palestine doet. Ze zijn aangesloten bij een landelijke beweging wat dit soort sit-ins organiseert in steden door heel het land. “De sit-ins worden altijd georganiseerd bij verschillende NS-stations in Nederland. We doen dit bewust altijd tijdens de spits om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. Deze keer beginnen we met een sit-in, die daarna wordt gevolgd door een mars naar de andere kant van Eindhoven Centraal en daar doen we dan nog een sit-in” aldus Marieke Stam. Meestal is Eindhoven4Palestine met ongeveer 30 à 50 personen. “Nu na 7 demonstraties is er ook echt een vaste groep ontstaan.”

Het idee van de sit-ins is aandacht trekken en mensen bewust maken van de situatie. “Daarom doen we ook vooral publieksacties. Het doel van de acties is om de mensen die zich een beetje ver van het onderwerp afhouden alsnog te bereiken en te informeren. Om deze reden delen wij ook flyers uit, zodat mensen zo veel mogelijk informatie komen te beschikken over wat er momenteel gebeurd in Gaza.” Ook is het doel van alle sit-ins in Nederland natuurlijk druk uitoefenen op de Tweede Kamer. Om deze reden worden de demonstraties vaak ook in verschillende steden tegelijk georganiseerd, hoe meer aandacht op het onderwerp hoe beter.

Over de auteur

Lionne Schaap

Dit is Lionne Schaap, een jonge gedreven student Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Ze is voornamelijk geïnteresseerd in misdaad en politiek. Ze maakt regionale producties voor de Nieuwsooievaar. Contact: lionne.schaap@student.hu.nl